Свет

Мађари желе да се распусти Европски парламент

Премијер Мађарске Виктор Орбан је нагласио да у будуће он неће дати подршку додатним ЕУ пакетима санкција Москви, али да их неће ни блокирати
Мађари желе да се распусти Европски парламент© Tanjug/Szilard Koszticsak/MTI via AP

Премијер Мађарске Виктор Орбан подржава распуштање Европског парламента, након недавног корупцијског скандала у коме су били укључени европски парламентарци, јер сматра да је кредибилитет те институције доведен у питање.

"Мађари би желели да се Европски парламент у тренутном облику, распусти", рекао је председник мађарске владе и додао да степен до којег је нарушен углед тог тела не би могао да буде нижи него што тренутно јесте.

Популистички лидер, који је у априлу ове године освојио свој четврти мандат заредом, често се конфронтира са Бриселом који га оптужује за кршење демократских начела и велике корупције у земљи.

Орбан је, цитирајући бившег америчког председника Доналда Трампа, рекао да је "време да се исуши бриселска мочвара".

У септембру је Европски парламент објавио да се Мађарска више не може сматрати демократијом, те да под Орбановим лидерством постаје "аутократски хибридни режим".

Тензије на релацији Будимпешта - Брисел додатно су продубљене лобирањем мађарске владе за неувођење санкција Русији, а Виктор Орбан, који се сматра једним од најближих Путинових сарадника у ЕУ, убеђен је да оне нису делотворне и да производе више штете Европи и њеној економији, него самој Русији.

"Да је зависило од нас, не би било санкција уопште", рекао је Орбан.

Он је нагласио да у будуће он неће дати подршку додатним ЕУ пакетима санкција Москви, али да неће ни да им стоји на путу.

image