Свет

Британци направили листу сумњивих књига: Екстремисти читају "1984" и "Врли нови свет"

Процурио документ из британског антитерористичког програма "Превент" о знаковима да је неко екстремиста
Британци направили листу сумњивих књига: Екстремисти читају "1984" и "Врли нови свет"www.globallookpress.com © Jens Kalaene

Читање романа Џорџа Орвела "1984" или "Врли нови свет" Олдоса Хакслија знак је да бисте могли да будете екстремиста крајње деснице, наводи се у документу који је процурио из британског антитерористичког програма.

Документ је настао 2019. године, а британски медији тврде да је процурио из критикованог антитерористичког програма "Превент", а у њему се наводи да би неко ко чита споменуте књиге Орвела или Хакслија требало посматрати као потенцијалне знакове упозорења екстремизма.

Информација је процурила убрзо након што је истрага владе у Лондону открила да се програм несразмерно фокусира на наводне десничарске екстремисте на рачун суочавања са веома исламским фундаментализмом у Великој Британији.

Према чланку из "Спектатора", наводни документ који је направила Јединица за истраживачке информације и комуникације наводи широк спектар филмова, телевизијских емисија и романа који могу указивати на то да је неко има радикалне ставове ако гледа или чита напоменути садржај.

Листа укључује низ темељних филозофских дела, укључујући "Левијатан" Томаса Хобса, као и "Размишљања о револуцији у Француској" Едмунда Брука. Посебно боде очи што је на листи и Брукова књига, с обзиром на то колико је он важан за британски конзервативизам, чак се сматра и оснивачем тог правца.

Према споменутом програму британске владе, на листи сумњивих садржаја који указују да је неко екстремиста налазе се и поједини мејнстим филмови и хумористичке емисије.

У проблематичне садржаје убраја се и Би-Би-Сијев ситком "Да, министре", који приказује распоред моћи у срцу британске владе.

Најзагонетније је што је на листи потенцијалних екстремистичких садржаја и програм "Велика британска железничка путовања", нежна документарна серија Би-Би-Сија у којој бивши министар Конзервативне партије Мајкл Портил путује и ужива у природи и историјској мрежи британских возова.

Други медији који су такође доспели на листу екстремизма укључују класичне филмове "Мост преко реке Квај", "Разбијање брана" и "Велико бекство".

Без обзира на степен узнемирења који је документ изазвао, његова појава у јавности само је додатни проблем за антитерористичку организацију која је већ на удару критика јер се фокусирала на релативно ниску претњу од крајње деснице, уместо на суочавање са више пута доказаном претњом исламског екстремизма.

Према извештају, у програму који је наручила влада Велике Британије, "Превент" се непропорционално фокусирао на наводни екстремизам на британској политичкој десници, чак је отишао толико далеко да је наводно спојио "популистичке конзервативне гласове" са насилним екстремистима.

"Ипак, када је у питању исламизам, чини се да су идентификоване само најнасилније фашистичке џихадистичке групе", наводи се у извештају.

image
VV inauguration
banner