Свет

Кијев запленио имовину супруге Виктора Медведчука

Оксана Марченко оптужена је да је финансирала руско Министарство унутрашњих послова и Националну гарду Руске Федерације
Кијев запленио имовину супруге Виктора Медведчукаwww.globallookpress.com © Anatolii Siryk Ukrinform

Украјинска служба безбедности саопштила је данас да су власти заплениле имовину Оксане Марченко, жене познатог украјинског опозиционара Виктора Медведчука.

"Подаци украјинске службе безбедности показују да је суд запленио имовину Оксане Марченко, за коју се сумња да је финансирала проруске окупаторске формације. Укупна вредност заплењене имовине већа је од 5,6 милијарди украјинских гривни (око 153 милиона америчких долара)", наводи се на Телеграму.

Службе безбедности Украјине су појасниле да се ради о њеним акцијама у три локалне енергетске компаније и имовини која је повезана са 18 других инвестиционих, пољопривредних и телекомуникационих компанија. Заплењене су и две парцеле, четири куће и десет аутомобила, за које кијевске безбедносне службе тврде да припадају Марченко.

Марченко је претходно била оптужена да је финансирала руско Министарство унутрашњих послова, као и Националну гарду Руске Федерације.

Украјинске службе је оптужују да је преко своје компанијие на Јалти уплатила око 1,3 милиона америчких долара у буџет Русије. Власти у Кијеву тврде и да је њена фирма потписала споразум са руским Министарством спољних послова и Националном гардом, којим се ове две организације обавезују да ће штити објекте Виктора Медведчука на Криму, подсећају "РИА Новости".

Оксана се заједно са мужом нашла на црној листи Украјине у октобру прошле године. У међувремену, Медведчуку је одузето украјинско држављанство и тренутно се налази у Русији, у коју је пребачен након пуштања из украјинског заточеништва. Ослобађање политичара било је могуће захваљујући залагању Русије, која га је "добила" током размене заробљеника са Кијевом. 

Медведчук је јуче такође тужио Раду Украјине због губитка посланичког мандата, које се десило прошлог месеца. Он захтева поништавање те одлуке и јавно признање да се ради о незаконитој мери. 

 

 

image