Свет

Повратак у камено доба: Шаманизам је најбрже растућа религија у Британији

Осим што је најновији попис показао да Енглеска и Велс више нису хришћанске земље, пракса која је до скора била непозната у УК сада је постала најбрже растућа религија у земљи
Повратак у камено доба: Шаманизам је најбрже растућа религија у БританијиGetty © Kevin Frayer / Stringer

Иако шаманизам има дугу историју, донедавно се у Британији једва практиковао. У попису становништва Енглеске и Велса из 2011. само 650 људи је рекло да је то њихова религија. Али, пише "Економист", његова популарност расте.

На попису становништва 2021, чији су резултати објављени у новембру, та бројка је порасла на 8.000. То, наводи лист, шаманизам чини најбрже растућом вером у Британији. Исто тако, попис је показао да Британија више није хришћанска земља.

Шаманизам је пракса укорењена у анимизму, идеји да је сваки ентитет у природи, било биљка, животиња или стена, жив. Транс је основна заједничка пракса. Шамани (које традиционално обучавају други шамани) уче да улазе у транс – уз помоћ бубњања, певања, плеса или, повремено, дрога – како би комуницирали са духовима. Таква веровања датирају још из друштава ловаца-сакупљача.

"Говоримо о томе да је проституција најстарија професија, али заправо је то шаманизам", каже Сајмон Бакстон из "Секјред траста", центра за обуку шамана.

Александер Алич, који истражује ову тему на Универзитету у Бирмингему, каже да привлачност шаманизма превазилази узраст, расу и класу. Један од разлога су климатске промене. Скоро један од 20 Британаца рекао је да је 2022. искусио климатску анксиозност: шаманизам поставља све ствари у природи у једнаке услове. Паганизам, још једна религија укорењена у природи, такође је у порасту.

"То људима даје духовни излаз за њихова политичка уверења о климатским променама", објашњава Бакстон.

Мали, али све већи број терапеута интегрише шаманизам у свој рад. Усмеравају усамљеног клијента да отелотвори енергију дрвета и поново се повеже са природом, каже Пол Френсис, психотерапеут који предаје шаманско саветовање на Три гаврана, колеџу терапеутског шаманизма у Вексу.

Они такође могу да помогну пацијентима са "губитком душе" (посттрауматским стресним поремећајем) тражећи њихов изгубљени део у духовном царству. Чак је и корпоративни свет заинтересован: Сара Негус, шамански пословни тренер, радила је са свима, од руководилаца "Мајкрософта" до ТЕД говорника, пише "Економист".

Лист упозорава да популарност шаманизма може да привуче и опортунисте. Титула "шаман" је нерегулисана, тако да свако може да је тражи. "То је постала популарна реч у маркетингу", каже Алич. "Многи људи не разумеју шта значи и користе је свуда."

У тренутку када универзитети и позоришта избацују из курикулума Шекспира, Орвела, Толкина или Роалда Дала јер су "увредљиви" и "десничарска литература", када је све подређено идеји политичке коректности до те мере да Енглеска црква разматра увођење "родно неутралних заменица" за Бога, поставља се питање, шта се дешава са британским друштвом и чему потреба регресије?

image