Свет

Небензја напустио седницу Савета безбедности: Минут ћутања је за све жртве у Украјини

Руски представници напустили седницу СБ УН пре говора представника ЕУ
Небензја напустио седницу Савета безбедности: Минут ћутања је за све жртве у Украјини© Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

Представник Руске Федерације при УН Василиј Небензја и његов заменик Дмитри Полански напустили су специјалну седницу Савета безбедности УН пре говора представника ЕУ о ситуацији у Украјини.

"Оно што данас видимо је још један покушај да се дају одређена права групи земаља, а ви... дајете предност Украјини само зато што је она део вашег геополитичког пројекта", рекао је Небензја.

"Испоставило се да вас проблеми остатка света не тичу. Невероватан је број делегација позваних данас... Дванаест ЕУ земаља, плус високи представник Жозеп Борељ. Очигледно је да све ове земље са антируским ставом који диктира Брисел, неће донети никакву 'додатну вредност' овој дискусији", рекао је Небензја и додао да такав приступ обесмишљава и штети репутацији СБ УН.

Небензја је, пре одласка и на тренутак прекинуо, минут ћутања који је Савет безбедности одржао на предлог украјинског министра спољних послова Дмитра Кулебе.

"Сви животи су непроцењиви", рекао је Небензја куцнувши микрофон. "Устајемо да одамо почаст свим жртвама онога што се догодило у Украјини, почевши од 2014. године."

image