Свет

Немачки министар финансија: За жаљење је што је Кина блокирала заједничко саопштење Г20

За Кристијана Линднера је ипак важније што су остали подржали јасан став међународног права, мултилатерализам и крај рата
Немачки министар финансија: За жаљење је што је Кина блокирала заједничко саопштење Г20© IMAGO/Thomas Koehler

Немачки министар финансија Кристијан Линднер изјавио је данас да је за жаљење то што је Кина блокирала усвајање заједничког саопштења Групе 20 у којем је требало да се осуди рат у Украјини.

"За мене је било важније да су остали подржали јасан став међународног права, мултилатерализам и крај рата", рекао је Линднер новинарима након састанка министара финансија највећих светских економија у индијском граду Бангалору, пренео је Ројтерс.

Такође, рекао је да је опрезан оптимиста у погледу могућности да ове године буде остварен напредак у реструктурирању дуга високозадужених земаља.

"Постоји опрезан сигнал из Кине", рекао је Линднер, имајући у виду да је Кина један од највећих кредитора сиромашних земаља у Африци и Азији.

Министри финансија Г20 најразвијенијих привреда света нису се сагласили око заједничког саопштења с данас завршеног састанка, пошто су Русија и Кина одбиле да пристану да се у том тексту помиње рат у Украјини.

Индија, председавајућа Г20 и домаћин састанка, није желела да се у завршном саопштењу помиње "рат", али су представници западних земаља инсистирали да не могу да подрже ниједан текст који не би укључио осуду Русије, пренео је Ројтерс.

Због изостанка пуног консензуса међу чланицама Г20, Индија је прибегла издавању "резимеа председавајућег", у коме су сумирана два дана разговора и констатоване несугласице.

У резимеу је наведено да је већина чланица најоштрије осудила рат у Украјини и наглашено да он изазива огромну људску патњу, погоршава постојеће проблеме у глобалној економији, као и да ремети ланце снабдевања, изазива ризике по финансијску стабилност и сталну енергетску и прехрамбену несигурност.

image