Економија

Састанак Г20 завршен без договора: Запад тражио осуду Русије, Кина и Индија одбиле

У Индији је одржан састанак Г20, а уместо заједничке изјаве објављен је другачији документ, јер држава домаћин није дозволила осуду Русије у заједничком саопштењу
Састанак Г20 завршен без договора: Запад тражио осуду Русије, Кина и Индија одбиле© Tanjug/AP Photo/Aijaz Rahi

На састанку Групе двадесет (Г20) западни званичници инсистирали су да у заједничкој изјави након сусрета Русија буде прозвана због рата у Украјини, али је Кина одбила да потпише заједничко саопштење.

Индија, која је као председавајућа Групе двадесет (Г20) била домаћин састанка у граду Бенгалуру, није желела да питање сукоба у Украјини уопште буде на дневном реду, али су представници Запада инсистирали да не могу да подрже ниједан закључак који не укључује осуду Москве.

Пошто није постојао пун консензус међу чланицама Г20, Индија је повукла нетипичан потез, па је објавила "резиме председавајућег" у којем је једноставно сумирала два дана разговора и констатовала неслагања, уместо објављивања заједничке изјаве учесника састанка, пише Ројтерс.

"Већина чланица оштро је осудила рат у Украјини и нагласила да он изазива огромну људску патњу и погоршава постојеће проблеме у глобалној економији", пише у изјави и додаје се да је приметан поремећај ланаца снабдевања, ризици по финансијску стабилност и континуирану несигурност енергије и хране.

"Било је и других погледа и различитих процена ситуације и санкција", наводи се у саопштењу и указује се на мере које су предузеле Сједињене Америчке Државе, европске земље и други да би казнили Русију и умањили јој приходе.

Ројтерс подсећа да је исход овог сусрета сличан оном са самита Г20 на Балију прошлог новембра када је домаћин Индонезија такође издала завршну декларацију у којој признаје разлике.

Г20, формирана током две деценије да би се ухватила у коштац са економским кризама, све више се бори да постигне консензус међу чланицама.

Америчка секретарка финансија Џенет Јелен раније је рекла Ројтерсу да је апсолутно неопходно да буде објављена било каква изјава којом би се осудила Русија. Два делегата рекла су Ројтерсу да Русија и Кина не желе да се платформа Г20 користи за разговоре о политичким питањима.

Индија је задржала углавном неутралан став, одбијајући да окриви Русију за рат, тражећи дипломатско решење и нагло повећавајући куповину руске нафте.

Подсетимо, Кина и Индија биле су међу државама које су биле одсутне у четвртак када су УН гласало за необавезујућу резолуцију којом се захтева од Москве да повуче своје трупе из Украјине и престане борбу на фронту.

Несугласице и на састанку ММФ-а

На маргинама сусрета Г20, Међународни монетарни фонд (ММФ) одржао је састанак са Светском банком, Кином, Индијом, Саудијском Арабијом и Г7 о реструктурирању дуга за угрожене економије, али је и ту било несугласица међу чланицама, рекла је генерална директорка ММФ-а Кристалина Георгиева.

"Управо смо завршили седницу на којој је било јасно да постоји посвећеност премошћавању разлика у корист земаља", рекла је новинарима Георгиева, која је копредседавала округлим столом са индијском министарком финансија Нирмалом Ситараман.

Један делегат је рекао Ројтерсу да је постигнут одређени почетни напредак, углавном у вези са језиком око тог питања, али се о реструктурирању није разговарало детаљно.

Даље дискусије су планиране у време пролећних састанака ММФ-а и Светске банке у априлу.

Расте притисак на Кину, највећег светског билатералног кредитора, и друге нације да у великој мери смање кредите дате земљама у развоју.

У видео-обраћању на састанку Г20 у петак, кинески министар финансија Лиу Кун поновио је став Пекинга да Светска банка и друге мултилатералне развојне банке такође треба да учествују у отпуштању дугова.

image
VV inauguration
banner