Свет

Трансродни војници у америчкој војсци смеју да користе женске просторије и тушеве

Америчка војска, морнарица и обалска стража претходно су избациле из употребе "родно одређене поздраве" попут господине или госпођо
Трансродни војници у америчкој војсци смеју да користе женске просторије и тушевеGetty © Photo by Scott Olson/Getty Images

У најновијој верзији упутстава Министарства одбране САД, трансродним војницима у САД је дозвољено да користе женске тушеве.

Војник који је у систему за пријаву за служење војске променио ознаку за пол може да користи купатила и тушеве повезане са његовим или њеним одабраним родним идентитетом, наводи се у новим смерницама.

Америчка војска, морнарица и обалска стража претходно су избациле из употребе "родно одређене поздраве" попут господине или госпођо. 

Многи Американци сматрају да овакве промене које спроводи Бајденова администрација уништавају војску. Недавна анализа америчког Центра за војну спремност показала је да 68 одсто активног особља сматра да оваква 'политизација' војске утиче на њихову одлуку да у будућности не подстакну децу да се придруже америчким оружаним снагама.

Истовремено, како открива анкета, већина Американаца верује да у војсци САД постоји много озбиљнијих проблема која треба размотрити.

На пример, ратни ветерани у тој држави представљају чак 10 укупног броја бескућника, а ти некадашњи војници сада имају проблема да добију адекватну медицинску негу. Иако су инвалидитети, здравствени проблеми и физичке сметње код америчких ветерана чести, много више њих пати од менталних поремећаја, пише РТ.

image
VV inauguration
banner