Свет

Кина одговорила Америци: Поштујте науку и престаните да политизујете вирус

САД не могу да дискредитују Кину само ће додатно умањити свој кредибилитет, каже Мао Нинг
Кина одговорила Америци: Поштујте науку и престаните да политизујете вирусwww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Кина је упозорила Сједињене Америчке Државе да не износе "политизоване" тврдње о пореклу вируса Ковид-19 након што је директор ФБИ Кристофер Реј изнео тврдње да је "пандемију вероватно изазвало цурење из лабораторије у Вухану".

Портпаролка Министарства спољних послова Кине Мао Нинг напоменула је да су шансе да се нешто тако догодило изузетно ниске.

Нагласила је да је ову теорију подржала заједничка експертска група Кине и Светске здравствене организације која је посетила лабораторије у Вухану, града из кога се верује да је потекла пандемија вируса корона.

"Када се обавештајне агенције баве научним питањима, оне политизују питање тражења извора. САД не могу да дискредитују Кину, већ ће само додатно умањити свој кредибилитет", рекла је Нинг.

Апеловала је на САД да поштују науку и чињенице, престану да политизују откривање порекла корона вируса, престану да се баве политичким и обавештајним праћењем и да се не мешају и поткопавају солидарност међународне заједнице у борби против ковида-19.

Портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби рекао је у понедељак да америчка влада није донела "дефинитивни закључак" о овом питању.

Пекинг је одбацио тврдњу о цурењу вируса из лабораторије као, у најбољем случају, неосновану гласину, тврдећи да је Кина била "отворена и транспарентна" са научницима који истражују узрок пандемије.

image