Свет

Директор ФБИ: Ковид пандемија највероватније потекла из кинеске лабораторије

И друге америчке службе процењују да је пандемија резултат лабораторијског инцидента
Директор ФБИ: Ковид пандемија највероватније потекла из кинеске лабораторије© Tanjug/AP Photo/Jae C. Hong, File

Директор ФБИ Кристофер Реј тврди да је пандемију ковида вероватно изазвало цурење из лабораторије у Вухану, Кина.

"ФБИ већ дуже време процењује да је порекло пандемије највероватније потенцијални лабораторијски инцидент у Вухану", рекао је Реј за "Фокс њуз". "Овде говоримо о потенцијалном цурењу из лабораторије коју контролише кинеска влада", појаснио је он.

"Само ћу да приметим да је кинеска влада, чини ми се, чинила све да покуша да осујети и замагли рад овде, посао који радимо, посао који наша влада САД и блиски страни партнери. И то је несрећа за све", додао је Реј.

Према његовим речима, ФБИ има специјалисте који се фокусирају на "опасности биолошких претњи, које укључују ствари као што су нови вируси попут ковида, и забринутост да су они у погрешним рукама неких лоших момака, непријатељске националне државе, терориста, злочинаца."

Он је такође рекао да кинеска влада покушава да блокира истражни рад о пореклу корона вируса.

Рејови коментари уследили су након што је Министарство енергетике такође недавно оценило да је пандемија ковида вероватно изазвана случајним цурењем из лабораторије у Кини.

У међувремену, подсећа "Фокс њуз", ажуриран је документ из 2021. који је направила канцеларија директорке Националне обавештајне службе Аврил Хејнс.

Национални обавештајни савет, као и четири друге владине агенције, тако процењују са "ниском поузданошћу" да је ковид настао као резултат природног преноса са заражене животиње, али ЦИА и друге владине агенције остају неодлучне.

Према извештају, постоји консензус између обавештајних агенција да пандемија није резултат кинеског програма биолошког оружја.

image