Свет

Турска одустала од куповине америчких Ф-16 и прелази на руске ловце?

"Верујем да ће Анкара након земљотреса повући захтев за Ф-16, јер је његова цена 20 милијарди долара", рекао је члан Председничког савета за безбедност и спољну политику Турске
Турска одустала од куповине америчких Ф-16 и прелази на руске ловце?© Tanjug/ Joint Staff of the Japanese Self-Defense Force via AP

Постоји могућност да ће Турска одустати од куповине америчких авиона Ф-16, и да ће их заменити руским ловцима, рекао је члан Председничког савета за безбедност и спољну политику Чагри Ерхан, преносе "РИА Новости".

"Верујем да ће Турска након земљотреса повући захтев за Ф-16, јер је његова цена 20 милијарди долара", објаснио је званичник.

Према његовим речима, турска влада је погрешила што је од Вашингтона затражила борбене авионе, јер, како каже, овај модел је већ застарео и неконкурентан у односу на друге авионе. Осим тога, Конгрес из "неког разлога" и даље одбија да одобри продају, додао је.

"Турска би требало што пре да промени одлуку о Ф-16. Постојала је опција да узмемо и Ф-35. Имали смо очекивања од програма. Али сада постоје и друге опције, на пример, кинески авион који је Пакистан купио, руски авиони, а и ловац 'јурофајтер'", рекао је Ерхан.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен признао је 20. фебруара да САД не могу да продају борбене авионе Ф-16 Турској без одобрења Конгреса. Пре тога, група сенатора обе странке захтевала је од председника Џозефа Бајдена да одложи споразум док Анкара не одобри захтеве Шведске и Финске за улазак у НАТО.

Сједињене Америчке Државе су 2021. године званично обавестиле Турску да је та земља искључена из програма набавке најновијих борбених авиона Ф-35 због куповине руских система ПВО С-400.

Како је председник Реџеп Тајип Ердоган касније изјавио, Вашингтон није вратио уплаћених 1,4 милијарди долара.

image