Русија

Руски ловци пете генерације Су-57 потврдили висок квалитет

Летелица је са великим успехом прошла борбену употребу у зони која је покривена савременим радарско-осматрачким и ПВО средствима. Учествовала је у мисијама пресретања противничких ратних авиона и уништавања земаљских мета
Руски ловци пете генерације Су-57 потврдили висок квалитетwww.globallookpress.com © MOD Russia

Савремени руски вишенаменски ловачки авиони пете генерације Су-57 су у оквиру Специјалне војне операције у Украјини реализовали задатке који су укључивали борбу са земаљским, али и ваздушним циљевима непријатеља, рекао је за "Интерфакс" рекао потпредседник Владе Рурске Федерације и министар науке и трговине Денис Мантуров.

"Најважније је да руско Министарство одбране, које је главни купац ових авиона, да оцену ефикасности његове борбене употребе. Могу само да кажем да Су-57 решава вишенаменске задатке у оквиру Специјалне војне операције", рекао је Мантуров.

Министар је напоменуо да успешна примена напредних ваздухопловних система у борбеним дејствима, значајно повећава интерес страних купаца на међународном тржишту наоружања и војне технике.

Недавно је и руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао да се Су-57 сјајно показао током Специјалне војне операције.

Ове оцене је поновио и генерални директор "Обједињене ваздухопловне копорације" Јуриј Сљусар, рекавши да су повратне информације недвосмислено показале да су ловачки авиони пете генерације Су-57 током Специјалне војне операције у Украјини показали најбоље резултате.

Су-57 је руски вишенаменски борбени авион пете генерације, којег су развили ваздухопловни инжењери ОКБ Сухој.

Намењен је извршавању широког спектра задатака који се могу поставити пред једну ваздухопловну борбену платформу, као што је остваривање апсолутне ваздушне превласти изнад територије на којој се изводе активна борбена дејства, уништавање најразличитијих земаљских циљева и површинских бродова опремљених савременим противваздухопловним борбеним средствима, операције извиђања и надзора ваздушног простора на великим удаљеностима, уништавање командне инфраструктуре непријатеља.

Наоружан је најсавременијим ракетним и бомбардерским наоружањем које производи руски војноиндустријски комлекс као што су ракете класе ваздух-ваздух кратког, средњег и великог домета, ракете ваздух-земља и ваздух-море.

За ову летелицу се праве и перспективна убојна средства која ће јој омогућити супериорност у потенцијалном сукобу са конкурентима.

image
VV inauguration
banner