Свет

Протести због пензионе реформе "зауставили" Француску, милиони излазе на улице (ВИДЕО)

Почели су штрaјкови у авионском, железничком и друмском саобраћају, као и у школама, рафинеријама, лукама и другим секторима
Протести због пензионе реформе "зауставили" Француску, милиони излазе на улице (ВИДЕО)© TANJUG/AP Photo/Michel Euler

У Француској се данас, шести пут од почетка године, одржавају масовни штрајкови против најављене пензионе реформе, а из Министарства унутрашњих послова проценили су да ће на улице изаћи између 1 и 1,4 милиона људи.

Поједини француски синдикати, укључујући и ЦГТ који броји готово 700.000 чланова, најавили су да ће ''зауставити'' земљу. 

Испорука и прерада горива прекинута je у неколико француских рафинерија и складишта којима управљају "Тотал енержи" и "Есо".

Синдикат ЦГТ-а саопштио је да штрајк утиче на испоруке, као и на рад рафинерија у обе компаније, и да оне "производе мање горива", преноси Ројтерс.

Портпарол "Тотал енержија" је рекао да од 296 оператера на њиховим локацијама, 64 одсто штрајкује, мада се бројке мењају из часа у час, преноси агенција. 

Он је истакао да на бензинским станицама не недостаје горива и да су залихе на високом нивоу, као и да су на терену тимови који ће одговорити на потребе потрошача.

Представник синдиката ЦГТ-а у овој компанији рекао је Ројтерсу да је предвиђено да штрајк у рафинерији Гонфрвил у Нормандији траје до четвртка, а да у рафинерији Донж у западној Француској он буде до петка.

Портпарол рафинерија "Есо" је најавио да се у компанији очекују нови штрајкови.

У понедељак увече саопштено је да су три од четири ЛНГ терминала, који омогућавају увоз течног природног гаса у Француску, затворена на седам дана, у знак протеста 

Један од најтежих дана

Овај уторак ће бити "један од најтежих дана" од почетка протеста против пензионе реформе, рекао је француски министар саобраћаја, најављујући да ће саобраћај возова у националној железници (СНЦФ) бити "веома поремећен", преноси "Фигаро". 

Када је у питању друмски саобраћај, неки синдикати су позвали превознике да се "зауставе" како би створили додатне логистичке тешкоће.

Неке блокаде су почеле већ током ноћи, пренео је АФП.

Штрајк није заобишао ни авио саобраћај.

На париском аеродрому Шарл де Гол сваки пети лет ће бити отказан, а 30 одсто летова биће отказано на аеродромима Ница, Бове, Орли, Бордо, Лил, Лион, Нант, Марсеј, Монпеље и Тулуз, преноси лист. 

Историјски догађај за Француску

Синдикати у образовању позвали су на штрајкове како би се "потпуно затвориле школе и факултети". 

Водећи синдикат основних школа предвиђа да ће више од 60 одсто наставника бити у штрајку. 

Обуставу рада су најавиле и комуналне службе, али и платформе за доставу и превоз попут "Убера". 

У Марсеју се протесту придружио и политичар радикалне левице Жан-Лик Меланшон који је оценио да је данас "историјски јдогађај за Француску" и да је реч о "мобилизацији друштва какву нисмо видели последњих 30-40 година".

У Паризу је дошло и до сукоба између полиције и демонстраната, који су почели да ломе асфалт и гађају полицију каменицама и запаљивим супстанцама.

Председник Француске Емануел Макрон инсистира на реформи којом би се одлазак у пензију подигао са 62 на 64 године, наводећи да је таква одлука од виталног значаја како би се избегао колапс државног пензионог система.

image