Свет

На протестима у Француској 1,2 милиона људи, влада не одустаје од пензионе реформе

Само у Паризу на улице изашло 87.000 људи
На протестима у Француској 1,2 милиона људи, влада не одустаје од пензионе реформе© Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Широм Француске јуче се окупило 1,272 милиона људи на протестима организованим због неслагања са државним плановима реформе пензионог система, саопштило је данас француско Министарство унутрашњих послова.

Министарство је додало да је 87.000 људи јуче учествовало на демонстрацијама у Паризу, пренео је Ројтерс.

Реформа предвиђа померање старосне границе за одлазак у пензију са 62 на 64 године, а штрајк већ утиче на производњу струје, јавни превоз и наставу у школама.

Међутим, министар рада Француске Оливер Дисоп изјавио је да "нема преговора" о подизању старосне границе за одлазак у пензију.

"Ако не одемо на 64 године, пензијски систем неће бити у равнотежи," изјавио је Дисоп за телевизију Франс 2.

Министар рада се осврнуо и на масовне протесте.

"Мобилизација је била велика, а то значи да морамо да наставимо да објашњавамо реформу пензија грађанима", закључио је Дисоп.

Истраживања јавног мњења показала су да се већина Француза, који су већ незадовољни због кризе трошкова живота коју подстиче висока инфлација, противи реформама. Међутим, председник Емануел Макрон не одустаје од свог плана и тврди да су реформе "од виталног значаја" како би се осигурала одрживост пензионог система.

Министарство рада Француске процењује да би реформе обезбедиле додатних 17,7 милијарди евра годишње кроз пензионе доприносе. Представници удружења радника изнели су предлоге за повећање прихода, попут опорезивања најбогатијих, послодаваца или добростојећих пензионера.

Вође француских синдиката су на јучерашњој заједничкој конференцији за медије најавили нове протесте за 7. и 11. фебруар.

image