Свет

Нереди у Грузији: Демонстранти упали у парламент, повређено 50 полицајаца (ФОТО)

Протести су организовани након што је грузијски парламент усвојио нацрт закона који предвиђа да се организације које се финансирају из иностранства означе као "страни агенти"
Нереди у Грузији: Демонстранти упали у парламент, повређено 50 полицајаца (ФОТО)© Tanjug/AP Photo

На протесту код парламента у Тбилисију организованом против усвајања закона о страним агентима ухапшено је 66 особа, саопштило је Министарство унутрашњих послова Грузије.

Како преноси ТАСС, ухапшени су због хулиганства и других прекршаја.

Министарство унутрашњих послова је додало да је током нереда повређено 50 полицајаца. Неки од њих су задржанина болничком лечењу.

Покренута је кривична пријава за напад на полицијске службенике и службенике казнено-поправног система, као и за оштећење имовине.

Специјалне снаге покушале су да потисну демонстранте, користећи сузавац и водени топ. Око један сат после поноћи полиција је почела да растерује демонстранте. Око шест сати јутрос протест је завршен, а саобраћај у авенији Руставели је обновљен.

Председница Грузије Саломе Зурабишвили изразила је подршку демонстрантима и саопштила је да ће ставити вето на закон о страним агентима који је изазвао велику пометњу у друштву.

Раније је администрација председнице Грузије саопштила да је Зурабишвили, која борави у посети Америци, отказала све састанке како би се обратила народу због протеста.

Протести су организовани након што је грузијски парламент усвојио нацрт закона који предвиђа да се организације које се финансирају из иностранства означе као "страни агенти".

Седница је директно преношена на сајту парламента, а гласање је завршено са 76 гласова "за" и 13 "против".

Предлог закона мора да прође даље скупштинске процедуре како би био усвојен, али има широку подршку међу посланицима, упркос притисцима у земљи и из иностранства.

Демонстранти су носили не само заставу Грузије, већ и Европске уније.

image