Свет

Грузијски парламент усвојио закон о страним агентима, велики протести на улицама Тбилисија (ВИДЕО)

Закон је наишао на критике опозиције, која сматра да ће он Грузију удаљити од Европске уније
Грузијски парламент усвојио закон о страним агентима, велики протести на улицама Тбилисија (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Nicolo Vincenzo Malvestuto

Грузијски парламент усвојио је данас нови закон о страним агентима, док су се противници нових прописа суочили полицијом на улицама престонице Тбилисија.

Нови Закон о транспарентности и страном утицају предвиђа формирање регистра невладиних организација, медија и других правних ентитета које финансирају стране државе.

Усвајање закона подржали су посланици владајуће партије Грузијски сан, а уколико председница те земље Саломе Зурабишвили одбије да га потпише, они ће покушати да надгласају њен вето, пренео је "Спутник".

Зурабишвили је подржала протесте у Тбилисију и најавила да ће ставити вето на тај закон.

"Ја сам са вама, зато што ви данас представљате слободну Грузију, која своју будућност види у Европи и која никоме неће дозволити да јој одузме ту будућност. Овај закон мора бити укинут у сваком облику. Он мора бити послат Венецијанској комисији. Ја сам од почетка говорила да ћу ставити вето на тај закон, и учинићу то", рекла је она.

Представници опозиције успротивили су се усвајању тог закона, наводећи да он Грузију удаљава од Европске уније.

Грузија је за чланство у тој организацији аплицирала почетком марта прошле године, али за разлику од Украјине и Молдавије није добила статус кандидата.

Сукоби на улицама

Грузијска полиција и специјалне снаге суочили су се са демонстрантима који већ неколико дана протестују против усвајања контраверзног закона.

Локални медији преносе да су демонстранти полицију гађали петардама и каменицама.

До сукоба је дошло недалеко од зграде парламента у Тбилисију, а ситуација је ескалирала када је закон усвојен након првог читања.

Организатори протеста су најавили формирање људског ланца око зграде парламента.

Специјалне снаге су покушали да разбију протесте употребом сузавца и водених топова, пренела је грузијска телевизија "Рустави 2"

image
VV inauguration
banner