Свет

Израел попустио: Одобрио Украјини извозне лиценце за системе одбране против дронова

Први пут од почетка Специјалне војне операције, Израел је одобрио извозне лиценце за продају наоружања Украјини
Израел попустио: Одобрио Украјини извозне лиценце за системе одбране против дроноваwww.globallookpress.com © Bashar Taleb

Израел је недавно одобрио извозне лиценце за могућу продају оружаних система одбране против дронова Украјини, преноси "Аксиос" позивајући се на три израелска и једног украјинског званичника.

То је први пут од почетка Специјалне војне операције да је Израел одобрио извозне лиценце за продају наоружања Украјини, пошто та земља до сада није желела да ризикује погоршање односа са Русијом.

Украјина је појачала притисак на Израел да пошаље те системе након што су се у јавности појавили наводи да Русија користи иранске дронове-камиказе.

Иран је потврдио да су у Русију извезли одређену количину дронова пре почетка СВО, али да их нису слали након тога, док Русија демантује да је користила ту врсту наоружања.

Извозне лиценце одобрили су министри одбране и спољних послова Јоав галан и Ели Коен средином фебруара, након што је влада Бењамина Нетанијахуа спровела ревизију дотадашње политике према Украјини.

Како наводи "Аксиос", одобрене су лиценце за две израелске компаније, "Елбит" и "Рафаел", које производе системе одбране од дронова. Коен је председника Украјине Владимира Зеленског о томе обавестио 15. фебруара.

Један израелски званичник рекао је за тај амерички медиј да је делегација украјинског Министарства одбране недавно посетила Израел, али да никакви уговори још увек нису потписани.

Израелски системи за одбрану од дронова користе електромагнетске таласе за ометање и обарање тих летелица. Они имају домет од око 40 километара и могу се поставити у близини електрана или других критичних локација како би их заштитили од дронова.

Украјински званичници тврде да су заинтересовани за тај тип наоружања, али да за њих приоритет представљају системи одбране од балистичких ракета.

Израелски званичници тврде да одобрење извозних дозвола не представља промену у политици јер су системи одбрамбене природе и не могу се користити за убијање руских војника.

"Израел помаже Украјини у области одбране и цивила. Сваки захтев се разматра у складу са политиком извоза одбране у Украјину", саопштило је Министарство одбране Израела.

Како наводи "Аксиос", један израелски званичник је у поверењу рекао да је један од разлога за издавање лиценца жеља израелских званичника да провере колико су ти системи успешни у обарању иранских дронова.

image
VV inauguration
banner