Свет

Бајден објављује обавештајне податке о ковиду 19

Новоусвојени закон ипак предвиђа да неке високоповерљиве информације о пандемији вируса корона остану тајне
Бајден објављује обавештајне податке о ковиду 19© Tanjug/AP Photo/Evan Vucc

Амерички председник Џозеф Бајден потписао је закон којим се налаже савезној влади да скине ознаку тајности с докумената који се односе на настанак пандемије ковида 19, а Бела кућа указује на "потенцијалне везе" између вируса корона и истраживачке лабораторије у Кини.

Поменути закон претходно су једногласно усвојили Сенат и Представнички дом, а подразумева да ће Национална обавештајна служба објавити све информације о пореклу здравствене кризе, док извештај с којег је скинута ознака тајности мора бити прослеђен посланицима у року од 90 дана.

"Морамо да до краја истражимо порекло ковида 19 како бисмо спречили будуће пандемије", рекао је председник у саопштењу које је објавила Бела кућа, те додао да ће његова канцеларија "наставити да прегледа све поверљиве информације" у вези с пандемијом, укључујући "потенцијалне везе са Институтом за вирусологију Вухан".

Међутим, Бајден је истакао да ће његова администрација имати на уму националну безбедност када се буде одлучивало шта ће бити објављено у јавности, указујући на то да би нека документа морала да остану тајна, пренео је Ројтерс.

"У спровођењу овог закона моја администрација скинуће ознаку тајности и поделити онолико информација колико је могуће, а у складу с мојим уставним овлашћењима да штитим откривање информација које би штетиле националној безбедности", навео је Бајден.

Бројни амерички високи званичници сугерисали су да је пандемија ковида 19 настала услед "цурења" вируса из лабораторије у Вухану, а директор ФБИ Кристофер Реј такође је изјавио да је вирус "највероватније изашао" из неке установе. Иако није изнео ниједан доказ, коментар је уследио након саопштења Министарства енергетике САД о "цурењу" короне из кинеске лабораторије.

"Волстрит џорнал" је писао прошлог месеца да су најмање четири америчке савезне агенције остале при ставу да се пандемија вероватно проширила природним путем са животиња на људе.

Пекинг је више пута демантовао наводе да је вирус потекао из вуханске лабораторије, која чува најсмртоносније патогене под строгим безбедносним протоколима, сматрајући да су поменути наводи у служби нарушавања кинеског угледа у свету.

image