Свет

САД најавиле нову рунду санкција против Ирана

Нове економске блокаде циљају на "мрежу набавке" за дронове и балистичке ракете
САД најавиле нову рунду санкција против Ирана© Tanjug/Office of the Iranian Supreme Leader via AP

Сједињене Државе су најавиле још једну рунду санкција Ирану, усмерену на наводну "мрежу набавке" за дронове и балистичке ракете, док Вашингтон наставља да оптужује Техеран да испоручује оружје руским снагама у Украјини.

Америчко министарство финансија је изнело детаље о новим мерама, уводећи казне за четири компаније и три особе у Ирану и Турској због њихове наводне "умешаности у набавку опреме" – укључујући "моторе европског порекла" – који ће се користити за програме наоружања Исламске Републике.

Подсекретар трезора за тероризам и финансијску обавештајну службу Брајан Нелсон обећао је да ће "наставити да разоткрива стране мреже набавки у било којој јурисдикцији које подржава ирански војно-индустријски комплекс".

На "црној листи" САД нашли су се Центар за одбрамбену технологију и науку са седиштем у Ирану, за који Министарство финансија тврди да делује "у име" иранске војске, као и низ повезаних фирми. Турски држављанин Мурат Букеи такође је санкционисан, оптужен да је омогућио трансфер "разне робе са употребом у систему одбране" у Иран, укључујући моторе европске производње који се могу користити и у беспилотним летелицама и у ракетама земља-ваздух.

Букеи је прошле године ухапшен у Шпанији на захтев Вашингтона и касније изручен САД због навода да је помагао у кријумчарењу стране опреме у Иран кршећи америчке санкције. Он је у уторак оптужен за наводна кршења ембарга уз иранског држављанина Аманалаха Паидара, који је такође именован у последњој рунди санкција.

Док су Сједињене Државе више пута оптуживале Иран да испоручује беспилотне летелице руским трупама распоређеним у Украјини, Техеран инсистира да је послао само "мали број" беспилотних летелица још пре почетка Специјалне војне операције прошле године. 

У телевизијском обраћању у уторак поводом иранске Нове године, познате као Новруз, врховни вођа државе ајатолах Али Хамнеи, изјавио је да САД настоје да „промене саму природу Исламске Републике“ путем санкција и других облика мешања. Он је Вашингтон критиковао и због „глобалне ароганције и империјализма“, а портпарол министарства спољних послова Насер Канани касније је у објави на друштвеним мрежама рекао да САД „појачавају окрутне санкције иранској нацији“, назвавши тај потез „приказом лицемерја и непријатељства америчког режима“. 

image