Свет

"Интерсепт": САД имају војни план за рат са Ираном

Тај медиј оцењује да је концептуални план под именом "Супорт сентри" био основа за војне вежбе "Џунипер оук" које су САД у јануару спровеле са Израелом, а које је Израел отворено окарактерисао као симулацију рата са Ираном
"Интерсепт": САД имају војни план за рат са ИраномGetty © Jack Taylor/Getty Images

Пентагон је развио концептуални план за рат са Ираном за време мандата бившег председника САД Доналда Трампа, пише "Интерсепт", цитирајући документа из буџета САД.

Цитирани документ један је од неколико показатеља на заоштравање става Вашингтона према Техерану, тврди тај медиј.

Концептуални план за ванредне ситуације под кодним именом "Супорт сентри" финансиран је током фискалне 2019. године. Будући да ресурси Пентагона нису непресушни, финансирање таквог плана значи да америчко војно руководство рачуна да је ризик од сукоба са Ираном од довољног значаја, пише "Интерсепт".

Још један знак да Вашингтон размишља о могућности ескалације била је наредба да се надлежност над Израелом пребаци са Европске команде Пентагона (ЕУКОМ) на централну команду (ЦЕНТКОМ).

То је учињено свега четири дана пре инаугурације председника Џозефа Бајдена, а трансфер одговорности мотивисан је "Аврамским споразумима", односно нормализације односа Израела са Уједињеним Арапским Емиратима и Бахреином.

Израел је претходно био под надлежности Европске команде како би се избегле тензије са земљама попут Саудијске Арабије.

Пентагон је под Бајденовом администрацијом извео низ заједничких војних маневара са Израелом. Израелско руководство јавно је окарактерисало вежбу "Џунипер оук" у јануару као симулацију рата са Ираном. "Интерсепт" сматра да је вежба спровођена по упутствима из концептуалног плана "Супорт сентри".

"КОНПЛАНОВИ [концепти планова за операције] служе као интелектуални оквир или контекст када се осмишљају војне вежбе, јер вештине које јединице усавршавају на вежбама треба да буду релевантне за могуће задатке", рекао је пензионисани амерички војни планер Дакота Вуд за "Интерсепт".

Прошле недеље је амерички амбасадор у Израелу Том Најдис изјавио да "Израел може и треба да уради све што је потребно да се носи са [Ираном], и ми им чувамо леђа". Док се у Израелу у протеклих неколико година сменио низ администрација усред текуће унутрашње политичке кризе, свака је била непријатељски настројена према Ирану.

Авив Кочави, који се повукао са места начелника штаба Израелских одбрамбених снага у јануару, рекао је медијима да је војска Израела осмислила три оперативна плана за напад на Иран. Један укључује "уклањање иранских нуклеарних инсталација и помоћних локација" како Техеран не би могао да развије нуклеарно оружје.

image