Свет

Уганда уводи смртну казну за хомосексуализам

Контроверзни закон за који је гласало чак 387 посланика наишао је на оштру осуду активиста за људска права
Уганда уводи смртну казну за хомосексуализам© Tanjug/AP Photo/Rebecca Vassie, File

Посланици у Уганди усвојили су контроверзни закон против ЛГБТК заједнице, по коме су активности на промоцији хомосексуализма радње кажњиве смрћу, преноси "Гардијан", наводећи да је то изазвало оштру осуду активиста за људска права.

Само двојица од 389 посланика нису гласали за закон против хомосексуализма који уводи смртну казну и доживотну казну затвора за геј секс и "регрутовање, унапређење и финансирање" истополних "активности".

Закону су се успротивили само посланици из из владајуће странке, Фокс Одои-Ојвелово и Пол Квизера Буцијана.

"Предлог је лоше конципиран, садржи одредбе које су неуставне, поништава успехе забележене у борби против родно заснованог насиља и криминализује појединце уместо понашања које је у супротности са свим познатим правним нормама", рекао је Одои-Ојвелово.

Ранија верзија закона изазвала је широку међународну критику и касније ју је поништио уставни суд Уганде из процедуралних разлога. Предлог закона ће сада бити упућен председнику Јовери Мусевенију, који може да стави вето или да га потпише као закон, иако је, како напомиње "Гардијан", приликом недавног говора деловало да он овај акт подржава.

Предлог закона последњи је у низу неуспеха у борби за ЛГБТК права у Африци, где је хомосексуалност незаконита у већини земаља, наводи британски лист.

У Уганди, углавном конзервативној хришћанској земљи, за хомосексуални секс је већ био предвиђен доживотни затвор .

Борци за људска права осудили су нови потез за доношење оштрог закона, описујући га као "закон о мржњи".

"Данас је трагичан дан у историји Уганде. Парламент је донео закон који промовише мржњу и настоји да ЛГБТК појединцима одузме основна права", твитовала је Сара Касанде, адвокатица и активисткиња за људска права из Кампале, додајући да су "одредбе закона варварске, дискриминаторне и неуставне".

Она је ЛГБТ заједници поручила да не губи наду, јер како каже, "битка још није завршена", а овај "одвратни закон ће на крају бити оборен".

Председник Мусевени је прошлог месеца рекао да Уганда неће прихватити хомосексуализам, тврдећи да Запад покушава да примора друге земље да "нормализују" оно што је назвао "девијацијама".

"Западне земље треба да престану да троше време човечанства покушавајући да наметну своју праксу другим људима. Хомосексуалци су одступање од нормалног. Зашто? Да ли по природи или по васпитању? Морамо одговорити на та питања. Треба нам медицинско мишљење о томе", рекао је Мусевени у телевизијском обраћању парламенту 16. марта.

image