Свет

Нова тужба на Флориди због закона који забрањује ЛГБТ пропаганду

Група грађана Флориде незадовољна је анти-ЛГБТ законом који забрањује наставу сексуалног васпитања и родног идентитета за децу млађу од 10 година
Нова тужба на Флориди због закона који забрањује ЛГБТ пропагандуwww.globallookpress.com © IMAGO/Olga Chugunova

Група ученика, родитеља и наставника на Флориди поново је поднела тужбу против државних и окружних званичника због примене новог закона о образовању "Не говори геј".

Овим законом забрањена је настава сексуалног васпитања и родног идентитета за децу млађу од 10 година.

Закон је потписао гувернер Рон Десантис у марту, ступио је на снагу 1. јула и имао је одјека у републиканским државама САД. Рона Десантиса у јавности сматрају главним супарником Доналда Трампа међу републиканцима пред председничке изборе 2024. године.

Тужба је упућена Северном дистрикту Флориде други пут. Први пут, пре више од месец дана, савезни судија је одбацио случај. Тада је судија пресудио да тужиоци нису пружили довољно јаких доказа да су били оштећени због примене новог закона.

У новој тужби тврди се да су "претрпели конкретну штету" поводом имплементације новог закона.

"Ускраћене су им једнаке образовне могућности које би желели да добију, у наставном плану и програму и ван њега, и били су подвргнути дискриминаторском образовном окружењу које третира ЛГБТ особе", наводи се у новој жалби.

У жалби се наводи и гласање школског одбора у округу Мајами-Дејду, који је одбио предлог да октобар буде признат као месец историје ЛГБТ.

Најмање четири од девет чланова школског одбора рекло је да би прослава месеца ЛГБТ прекршила закон "Не реци геј".

Током "месеца ЛГБТ историје" требало је да се држе предавања о правима лезбејки, хомосексуалаца, бисексуалаца и трансродних особа, као и о историји покрета за њихова права.

Школски одбор у Мајами-Дејду, заједно са још четири школска одбора, одбор за образовање и Министарство образовања Флориде наведени су у тужби као главни оптужени због неширења ЛГБТ идеологије.

Чланови Државног одбора за образовање су на састанку 19. октобра одобрили правило о суспендовању или одузимању лиценци наставницима основних школа који на часовима промовишу ЛГБТ идеологију или држе часове о  родном идентитету деце.

Државни одбор је такође гласао за усвајање правила које спречава школске округе да дозвољавају трансродним ученицима да користе објекте који су у складу са њиховим "родним идентитетом". 

Измењена жалба се такође односи на јулски меморандум државног комесара за образовање Манија Дијаза, који је послат руководиоцима школа на Флориди и упућује да игноришу закон протекције трансродних ученика (Title IX protections).

image