Свет

Финска пркоси Кијеву: Нећемо испоручити авионе "хорнет" Украјини

Званични Хелсинки се оглушава на захтеве Кијева, и додају да ће испорука првих нових авиона одлаже за бар две до три године
Финска пркоси Кијеву: Нећемо испоручити авионе "хорнет" Украјини© Tanjug/Senior Airman Elora J. Martinez/U.S. Air Force via AP, File

Министар одбране Финске Анти Каиконен изјавио је да та земља неће донирати Украјини борбене авионе "хорнет", упркос захтевима Кијева, преноси Ројтерс.

Истакао је да је употребна вредност тих авиона све мања, као и да ће Финска заменити своју застарелу флоту "хорнет" ловцима Ф-35 које је наручила 2021. године.

Међутим, додао је да се испорука првих нових авиона одлаже још бар две до три године.

Са њим је сагласан и министар спољних послова Пека Хависто који је навео да је сада најважније помоћи Украјини, али да се то може учинити слањем другог оружја.

Каиконен је истакао да ће Финска послати војну помоћ Украјини, те да ће бити испоручено 2.500 пушака, 150.000 комада муниције, 1.500 ракетних бацача и 70.000 оброка.

Са друге стране, финска премијерка Сана Марин није искључила могућност слања "хорнета" Украјини, пре него што у Финску стигну нови авиони.

"Ово је питање које морамо веома пажљиво да размотримо", рекла је Марин новинарима учио почетка самита Европске уније у Бриселу који се одржава данас и сутра.

image
VV inauguration
banner