Свет

Турска и Мађарска истовремено најавиле подршку уласку Финске, али не и Шведске у НАТО

Најаве су дошле дан након сусрета мађарског премијера Виктора Орбана и турског председника Реџепа Тајипа Ердогана
Турска и Мађарска истовремено најавиле подршку уласку Финске, али не и Шведске у НАТОwww.globallookpress.com © Pavlo Gonchar/Keystone Press Agency

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган и шеф посланичког клуба мађарске владајуће странке Фидес Мате Кочиш изјавили су данас да ће парламенти њихових држава започети процесе ратификације приступа Финске у НАТО.

Ердоган је на конференцији за новинаре са својим финским колегом Саулијем Нинистом рекао да је та скандинавска земља предузела конкретне кораке да испуни своја обећања.

Он је додао да ће Турска наставити разговоре са Шведском о питањима везаним за тероризам и да ће кандидатура Шведске за чланство у НАТО-у директно зависити од предузетих мера, пренео је Ројтерс.

Мађарска истовремено најавила гласање у парламенту о том питању

Већински блок владајуће странке Мађарске Фидес подржаће кандидатуру Финске за чланство у НАТО-у, када мађарски парламент буде о томе гласао 27. марта, пренео је данас Ројтерс.

Председник посланичке групе Фидес-а у парламенту Мате Кочиш је на Фејсбуку навео да ће се Фидес о чланству Шведске изјаснити "касније", али није прецизирао када.

"Истовремено, с поштовањем скрећем пажњу домаћим и међународним актерима на чињеницу да мађарски парламент, као суверено тело и главно представничко тело наше земље, има само једног надређеног: заједницу мађарских бирача. Дакле, не прихватамо било какав притисак из иностранства или од мађарских левичарских политичара који раде у страним комисијама, од невладиних организација, или из медија о томе када, којим темпом, о чему би парламент требало да расправља и којим данима треба гласати."

"Што је већи притисак да се брзо донесе одлука, то је у сваком случају потребно темељније разматрање", нагласио је Кочиш у објави на Фејсбуку.

Имајући у виду јучерашњи сусрет мађарског премијера Виктора Орбана и турског председника Реџепа Тајипа Ердогана на ванредном самиту лидера Организације туркијских држава у Анкари, може се закључити да су данашње најаве Анкаре и Будимпеште претходно координисане. 

Финска и Шведска су прошле године одлучиле да прекину деценије војне неутралности и поднеле захтев за придруживање НАТО алијанси. Свих 30 чланица савеза одобрило је њихове пријаве, а 28 је ратификовало приступ. Турска и Мађарска једине су две НАТО чланице које и даље то нису учиниле.

Турска влада оптужује Шведску да је превише попустљива према групама за које сматра да су терористичке организације, укључујући курдске групе. Анкара је, међутим, поручила да на чланство Финске има мање замерки.

image