Свет

"Шпигл": Од сутра Немачка стаје

Запослени у јавном сектору и железници у понедељак почињу свој протест упозорења, а очекује се штрајк размера који није виђен неколико година
"Шпигл": Од сутра Немачка стајеwww.globallookpress.com © Hendrik Schmidt/dpa

Талас незадовољства шири се Европом, а штрајк упозорења који су синдикати најавили у Немачкој и који ће утицати на саобраћај и логистику, све више забрињава тамошње политичаре, пише "Шпигл".

Наиме, због синдикалног сукоба у јавном сектору и у железници, у понедељак прете најобимнији протести у Немачкој у последњих неколико година.

Синдикат услуга "Верди" и синдикат железнице и транспорта позвали су стотине хиљада транспортних радника на целодневни протест, те ће зато национална железничка компанија "Дојче бан" у понедељак зауставити сав међуградски саобраћај.

Масовни проблеми се такође очекују у локалном, ваздушном, бродском и друмском саобраћају.

Након што је "Дојче бан" објавио да "не може да обећа" транспорт робе, савезни министар саобраћаја Фолкер Висинг захтева да се ојачају други транспортни правци, па се тако залаже да робу ове недеље испоручују камиони.

Важно је укинути забрану вожње камионима у недељу, сматра он, па је зато затражио од надлежних савезних држава да се уздрже од контрола.

"Људи не би требало да пате због акције запослених или или због синдикалних преговора", навео је он.

Министар је за лист "Билд" рекао да су државне ваздухопловне власти и аеродроми такође дужни да дозволе одложена слетања и поласке како би путници могли да стигну до својих одредишта.

"Верди" ће, иначе, у понедељак у Потсдаму ући у трећи круг колективног преговарања за око два и по милиона запослених у федералном и локалном јавном сектору.

Синдикат тражи 10,5 одсто и најмање 500 евра више месечне плате. ЕВГ је тренутно у колективном преговарању са "Дојче баном" и око 50 других компанија. За период од годину дана она позива на повећање плата од укупно дванаест одсто, али најмање 650 евра као "социјалну компоненту".

image