Свет

Варшава: Не намеравамо да испоручимо Украјини све своје ловце МиГ-29

Овај поступак се спроводи у тајности да би био ефикасан, али свакако мислим да нећемо све послати, дефинитивно не у истој тури, каже заменик министра спољних послова Павел Јаблонски
Варшава: Не намеравамо да испоручимо Украјини све своје ловце МиГ-29www.globallookpress.com © IMAGO/Björn Trotzki

Заменик министра спољних послова Пољске Павел Јаблонски изјавио је да Варшава неће дати Украјини све своје ловце МиГ-29, преноси ТАСС.

"Не планирамо да све своје ловце МиГ-29 испоручимо Кијеву. Овај поступак се спроводи у тајности да би био ефикасан. Али свакако мислим да нећемо све послати, дефинитивно не у истом транспорту", рекао је Јаблонски и додао да Министарство одбране "засад радије тај случај држи у тајности", због чега и нема других детаља.

Према последњим подацима, ратно ваздухопловство Пољске има 22 авиона МиГ-29А и шест авиона Миг-29УБ.

Подсетимо, председник Пољске Анџеј Дуда рекао је да ће Украјина наредних дана добити прва четири ловца МиГ-29 из Варшаве. Са друге стране, западне владе до сада су одбијале да пошаљу борбене авионе из страха да би то довело до ескалације између НАТО-а и Русије.

Сједињене Америчке Државе понудиле су Словачкој 12 нових војних хеликоптера као компензацију за борбене авионе МиГ-29 које би ова европска земља требало да пошаље Украјини, рекао је словачки министар одбране Јарослав Над.

Према тој понуди, Словачка би платила 340 милиона долара за хеликоптере "Бел АХ-1З" у уговору вредном око милијарду долара који такође укључује 500 пројектила "АГМ-114 Хелфајр II" и обуку, рекао је он.

Француски председник Емануел Макрон изјавио је да не искључује могућност слања борбених авиона Украјини. На питање новинара о захтеву кијевских власти да им се пошаљу ловци, француски председник је одговорио да "у принципу, ништа није забрањено".

Међутим, напоменуо је да никаква обећања неће бити дата Кијеву уколико би испорука ловаца довела до слабљења француске војске.

"Поред слабљења војних капацитета Француске, евентуална испорука оружја Украјини не сме да доведе до ескалације сукоба. То оружје не сме да се користи за напад на Русију, већ искључиво за одбрану", истакао је Макрон.

image
VV inauguration
banner