Свет

Нови хеликоптери у замену за старе "мигове": Како ће Словачка профитирати од помоћи Украјини

Словачка је приземљила своје "мигове" током лета због недостатка резервних делова и стручности за њихово одржавање, а сада ће их послати Украјини као помоћ
Нови хеликоптери у замену за старе "мигове": Како ће Словачка профитирати од помоћи Украјини© Tanjug/AP Photo/Petr David Josek, File

Сједињене Америчке Државе понудиле су Словачкој 12 нових војних хеликоптера као компензацију за борбене авионе МиГ-29 које би ова европска земља требало да пошаље Украјини, рекао је у среду словачки министар одбране.

Према тој понуди, Словачка би платила 340 милиона долара за хеликоптере "Бел АХ-1З" у уговору вредном око милијарду долара који такође укључује 500 пројектила "АГМ-114 Хелфајр II" и обуку, рекао је министар одбране Јарослав Над.

Војно финансирање из иностранства покрило би осталих 660 милиона долара, рекао је он. Европска унија би такође послала Словачкој 200 милиона евра додатне компензације, рекао је Над.

Словачка влада тек треба да прихвати понуду, пише Асошиејтед прес.

Над је рекао да оружане снаге његове земље тренутно немају ниједан борбени хеликоптер и да ће споразум "значајно повећати одбрамбене способности Словачке".

Словачка влада је у петак одобрила план да Украјини пошаље своју флоту од 13 борбених авиона МиГ-29 из совјетске ере, чиме је постала друга земља чланица НАТО која је послушала молбе украјинске владе за ратне авионе.

Словачка је приземљила своје МиГ-ове током лета због недостатка резервних делова и стручности за њихово одржавање. Друге чланице НАТО-а, Пољска и Чешка, прискочиле су у помоћ да надгледају словачки ваздушни простор.

Словачка је раније потписала уговор о куповини 14 америчких борбених авиона Ф-16 Блок 70/72, али је испорука одложена за две године, а први авион је стићи ће почетком 2024. године.

image