Свет

Дојче банка на мети немачког тужилаштва

Немачки тужиоци претресли седиште Дојче банке у склопу истраге о пореским преварама
Дојче банка на мети немачког тужилаштва© Unsplash

Немачки тужиоци претресли су седиште Дојче банке вези са текућом истрагом о пореској превари вредној више милијарди евра, саопштила је банка.

Највећи немачки зајмодавац је једна од многих банака које тужиоци претражују у вези са пореском шемом познатом као "кум-екс" која је напредовала пре више од једне деценије, преноси агенција Ројтерс.

Канцеларија јавног тужиоца у Келну, не наводећи Дојче банку, потврдила је да је извела рацију у банци и ревизорској компанији у Франкфурту у којој је учествовало више од 100 истражитеља, а истрага се проширила на домове 10 осумњичених.

Дојче банка покушава да изглади своју репутацију откако је извршни директор Кристијан Шивинг преузео кормило 2018.

Раније ове године, тужиоци су извршили рацију у Дојче банци и њеној јединици за управљање имовином ДВС због навода да су инвеститори обмањивали клијенте наводним "зеленим“ инвестицијама.

У шеми трговања која се сада истражује и која је позната као "кум-екс" или одузимање дивиденде, банке и инвеститори би брзо трговали деоницама компанија око дана исплате дивиденде, замагљујући власништво над деоницама и омогућавајући већем броју странака да лажно траже пореске олакшице на дивиденде.

То је прерасло у политички скандал, због ког је раније ове године сведочио немачки канцелар Олаф Шолц кога су испитивали о улози бившег социјалдемократског посланика Јоханеса Карса из Хамбурга, у време када је Шолц био градоначелник Хамбурга. Шолц је рекао да се ничега не сећа.

Истрага је одавно попримила огромне димензије. Владини званичници кажу да се ради о око 100 банака на четири континента и најмање 1.000 осумњичених.

Дојче банка је у саопштењу навела да сарађује са истражитељима по том питању од 2017. и да су наставили то да раде.

"Та мера првенствено служи за проналажење релевантне комуникације у виду мејлова и друге писане кореспонденције“, наводи се у саопштењу тужилаштва.

Ројтерс је известио о умешаности Дојче банке у шему између 2006. и 2011. године, када су банкари расправљали о "репутационим ризицима“ овог питања. Дојче је позајмио новац компанијама за обављање трговине.

Десетине некадашњих банкара нашло се на мети пореске истраге, рекла је особа која је упозната са тим.

Дојче је у септембру саопштио да ће, заједно са још два зајмодавца, платити 60 милиона евра немачким пореским властима за своју улогу у шеми у настојању да то питање остави иза себе.

image