Свет

Инцидент у Копенхагену: Спаљени Куран и турска застава, Анкара позвала данског амбасадора

Инцидент који је организовала екстремна десничарска група "Патриотерне Гар Ливе" (Патриоти уживо) преношен је уживо на Фејсбук налогу групе
Инцидент у Копенхагену: Спаљени Куран и турска застава, Анкара позвала данског амбасадораGetty © Stuart Franklin

Турска је данас позвала данског амбaсадора у Анкари, како би изразила протест због недавних напада на Куран и турску заставу у Копенхагену, саопштило је турско Министарство спољних послова.

Током састанка, турска влада је тражила од Данске да предузме неопходне кораке против починилаца, као и мере за спречавање понављања таквих провокација.

"Овај чин је јасан доказ да исламофобија, ксенофобија, дискриминација и расизам доживљавају пораст у Европи", наводи се у саопштењу министарства, извештава Ројтерс.

Инцидент који је организовала екстремна десничарска група "Патриотерне Гар Ливе" (Патриоти уживо) преношен је уживо на Фејсбук налогу групе.

Провокатори су развили антисламске транспаренте, скандирали увредљиве слогане против ислама и спалили турску заставу и муслиманску свету књигу, подсећа британска агенција.

Протест крајње деснице у Стокхолму у јануару такође је појачао тензије између Шведске и Турске, чија је подршка потребна Шведској да постане чланица НАТО-а.

Због таквих инцидената Турска је подржала чланство Финске у тој алијанси, али је одбила да потпише документа потребна за чланство Шведске.

image