Свет

Ердоган поручио Шведској: Докле год палите Куран ништа од чланства у НАТО

Турска је претходно прекинула разговоре са Шведском и Финском о њиховим захтевима за улазак НАТО, након протеста на којем је лидер данског антиисламског покрета "Страм курс" Расмус Палудан спалио примерак Курана испред турске амбасаде у Стокхолму
Ердоган поручио Шведској: Докле год палите Куран ништа од чланства у НАТО© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut, File

Турска позитивно гледа на захтев Финске за чланство у НАТО-у, али не подржава кандидатуру Шведске, изјавио је у турски председник Реџеп Тајип Ердоган, преноси Ројтерс.

"Шведска не би требало да се труди и да покушава у овом тренутку. Нећемо рећи 'да' њиховој апликацији за НАТО све док дозвољавају спаљивање Курана," рекао је Ердоган.

Турски председник је раније сигнализирао да би Анкара могла да пристане на улазак Финске у НАТО пре Шведске, а турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу дао је сличну изјаву.

"Поштен је приступ да се направи разлика између проблематичне земље и мање проблематичне. Можемо одвојено процењивати финске и шведске пријаве за НАТО ако НАТО и те земље донесу одлуку о томе", каже Чавушоглу.

Односи између Турске и Шведске су ескалирали након спаљивања Курана у турској амбасади у Стокхолму 21. јануара. Анкара је саопштила да неће одобрити молбу краљевине за улазак у НАТО док не испуни своје обавезе према меморандуму потписаном са Турском о борби против тероризма.

Лидер данског антиисламског покрета "Страм курс" Расмус Палудан спалио је примерак Курана испред турске амбасаде у Стокхолму.

Палуданов потез изазвао је демонстрације у Турској, као и у бројним другим муслиманским земљама.

Шведски министар спољних послова Тобијас Билстром је поводом спањивања Курана потврдио да је процес уласка Краљевине у НАТО обустављен, али је изразио наду да би договори са Анкаром могли да буду постигнути на самиту министара спољних послова НАТО у Виљнусу у јулу.

Председник Финске Саули Нинисте је нагласио да Хелсинки није променио политику и да и даље намерава да заједно са Стокхолмом уђе у Северноатлантски савез, упрокос чињеници да је Анкара обуставила тај процес.

Финска и Шведска су, у јеку специјалне војне операције у Украјини, 18. маја 2022. године, поднеле пријаве за улазак у Алијансу, али је Турска блокирала процес придруживања захтевајући да курдске организације прогласе терористичким, као и да изруче особе оптужене за тероризам или учешће у покушају државног удара 2016. године. 

До данас, пријаве Шведске и Финске за чланство у НАТО нису ратификовале само две, од 30 земаља – Мађарска и Турска.

У Мадриду су 28. јуна, пре почетка самита НАТО, вођени преговори између Ердогана, финског председника Саулија Нинистеа, који је тада био премијер Шведске Магдалене Андерсон, и генералног секретара Алијансе Јенса Столтенберга. Потписан је меморандум којим се обема земљама омогућава улазак у НАТО.

 

image