Свет

Немачки министар одбране: Берлин неће моћи да испоручи Украјини више "леопарда" него што је обећано

Јазови који постоје у Бундесверу неће бити у потпуности премошћени до 2030. године, упозорава министар одбране Немачке
Немачки министар одбране: Берлин неће моћи да испоручи Украјини више "леопарда" него што је обећано© Tanjug/AP Photo/Martin Meissner, File

Немачки министар одбране Борис Писторијус рекао је да ће Берлин Украјини послати два батаљона тенкова "леопард 2" и четири батаљона тенкова "леопард 1" и да се друге испоруке не планирају.

"Не видим сценарио у којем ће бити могуће послати Украјини додатне 'леопарде' мимо онога што је најављено", рекао је Писторијус за "Велт" и додао да су ограничени ресурси разлог томе.

Немачка војска неће моћи да премости пукотине које постоје у Бундесверу до 2023. године, навео је министар, а преноси Ројтерс. "Сви знамо да се постојеће празнине не могу потпуно затворити до 2030... Биће потребне године. Сви су тога свесни", рекао је Писторијус.

Већ истрошен деценијама недовољног улагања од краја Хладног рата, Бундесвер је у још горем стању него пре годину дана с обзиром да оружје и муниција донирана Украјини углавном још увек нису замењени, кажу стручњаци.

Писторијус је одбио даљу испоруку оружја Украјини из залиха Бундесвера мимо најављених обавеза. "Искрено речено, као и друге нације, имамо ограничен инвентар. Као савезни министар одбране, не могу све да дам", рекао је он.

Министар, који је именован раније ове године, рекао је да му је највећи приоритет повећање буџета за одбрану како би се достигао циљ потрошње НАТО-а од два одсто БДП-а, са тренутних 1,5 одсто.

Немачка такође планира поморску мисију у Индо-пацифичком региону следеће године и интензивира своје партнерство са кључним земљама у региону, као што су Јапан, Аустралија, Индија, Индонезија, Јужна Кореја и Сингапур, рекао је он, рекавши да је слобода кретања Европе у тим морима "врло изазовна".

image