Свет

Немачка моли Швајцарску да јој прода тенкове: Берлин нема довољно "леопарда 2" да пошаље Украјини

Захтев немачког министра одбране Бориса Писторијуса и министра економије Роберта Хабека o "леопардима 2" послат је прошле недеље швајцарској министарки одбране Виоли Амхерд, рекли су немачки и швајцарски званичници
Немачка моли Швајцарску да јој прода тенкове: Берлин нема довољно "леопарда 2" да пошаље Украјини© Tanjug/AP Photo/Martin Meissner, File

Немачка је затражила од Швајцарске да јој прода неке од својих расходованих тенкова "леопард 2" јер покушава да састави два батаљона тенкова за слање у Украјину, пише "Фајненшел тајмс".

Берлин је затражио од свог суседа да прода део својих 96 тенкова "леопард 2" немачком произвођачу оружја Рајнметалу. То би омогућило европским земљама да попуне празнине у сопственим залихама након што су Кијеву обећали модерна борбена возила, или да охрабри оне земље које нису вољне да пошаљу тенкове, да повећају своје обавезе.

Захтев немачког министра одбране Бориса Писторијуса и министра економије Роберта Хабека послат је прошле недеље швајцарској министарки одбране Виоли Амхерд, рекли су немачки и швајцарски званичници.

"Фајненшел тајмс" пише да овај захтев долази усред узнемирења у Берлину јер су његови западни савезници Украјини обећали разочаравајуће мали број тенкова, иако су месецима гласно позивали Немачку да одбори испоруку.

Ово је потврдио и Писторијус када је прошлог месеца на Минхенској безбедносној конференцији рекао: "Очигледно је да постоје неке нације које су више волеле да се сакрију иза Немачке. Лако је рећи да бисмо послали тенкове ако би нам ви то дозволили, а када смо дозволили, они их нису послали."

Немачка, која је произвођач тенкова које користе војске широм Европе, настоји да попуни два батаљона тенкова, односно 62 возила, за подршку украјинским оружаним снагама уочи могуће пролећне офанзиве руских трупа. Берлин је обећао 18 својих "леопард 2", док је Пољска обећала 14. Шведска је рекла да ће послати до 10.

У свом писму Швајцарској, немачки министри су понудили уверавања да тенкови неће бити продати Украјини, имајући у виду да би то могло да изазове забринутост земље која обавезу неутралности има уписану у свом уставу.

Амхерд је у среду одговорио Берлину наводећи да би договор могао бити могућ под стриктним условом да тенкови или њихови делови не буду послати даље у Украјину и да ће се користити искључиво за попуњавање празнина у европским капацитетима.

Званичник швајцарског министарства одбране рекао је за "Фајненшел тајмс" да би ограничени број, од 96 борбених тенкова који су били у складишту, могао бити враћен у Рајнметал из швајцарских залиха, на основу прелиминарне процене материјала коју је наручио Амхерд.

Већина би морала да буде задржана као део швајцарског војног планирања за ванредне ситуације, рекао је званичник.

Ни уставна неутралност Швајцарске ни њен Закон о ратним материјалима — који намеће строге услове за продају оружја у иностранству — не представљају правне препреке за препродају "леопарда 2", пише "Фајненшел тајмс", али је потребно одобрење парламента да би се залихе званично отписале из војне употребе.

Највећи политички блок у земљи, десничарска популистичка Швајцарска народна партија, вероватно ће се успротивити свим мерама које ће даље довести у питање статус Швајцарске која се држи по страни. Странка се жестоко противила одлуци швајцарске владе да усклади своју спољну политику са ЕУ, односно да уведе санкције Русији.

Друге странке су склоније већој војној сарадњи са европским партнерима, пише "Фајненшел тајмс".

Швајцарска је прошле година одбила захтев Немачке да дозволи Берлину да Украјини да муницију швајцарске производње која се налази у немачким залихама, што је изазвало гнев у Берлину, али је покренуло и дебату у Швајцарској о границама неутралног статуса земље.

Швајцарска влада ће у понедељак парламентарцима дати препоруку о испоруци тенкова "леопард 2" Немачкој.

image