Свет

Пут ка помирењу: Саудијска Арабија позваће Асада на самит Арапске лиге

Саудијски министар спољних послова Фејсал бин Фархан отпутоваће у наредним недељама у Дамаск да уручи сиријском председнику формални позив да присуствује скупу заказаном за 19. мај
Пут ка помирењу: Саудијска Арабија позваће Асада на самит Арапске лигеwww.globallookpress.com © © IMAGO/Syrian Presidency apaima

Саудијска Арабија намерава да позове сиријског председника Башара Асада на самит Арапске лиге чији ће домаћин бити и који се одржава у мају, пренео је Ројтерс позивајући се на три извора упућена у планове.

Такав потез формално би окончао Асадову регионалну изолацију.

Саудијски министар спољних послова Фејсал бин Фархан отпутоваће у наредним недељама у Дамаск да уручи Асаду формални позив да присуствује скупу заказаном за 19. мај.

Прес служба владе Саудијске Арабије и министарства спољних послова обе земље нису одговориле на захтев да дају коментар о овим наводима.

Портпарол генералног секретара Арапске лиге Гамал Рошди рекао је да организација није упозната са сваким потезом на билатералном нивоу између арапских држава, као и да није предвиђено да их унапред обавештавају о могућим посетама.

Асадово присуствовање самиту Арапске лиге био би најзначајнији корак у његовој рехабилитацији међу арапским светом од 2011. када је Сирија суспендована из организације, истиче Ројтерс.

Враћање Сирије у лигу која има 22 државе чланице могло би да буде и одраз промена у регионалном приступу конфликту у Сирији.

Ријад и Дамаск наводно су договорили отварање амбасада у овим земљама после Рамазана, а још једна од истакнутих чланица Арапске лиге, Египат, обновила је контакте са Асадом. Током јучерашње прве званичне посете сиријског министра спољних послова Каиру после више од деценије, договорено је да се ојача сарадња двеју земаља.

Извор из египатских безбедносних структура рекао је Ројтерсу да је један од циљева посете био припремање терена за повратак Сирије у Арапску лигу у чему би посредовале Саудијска Арабија и Египат.

Контакти између саудијских и сиријских званичника, дешавају се у сенци значајне одлуке о поновном успостављању дипломатских односа Саудијске Арабије и Ирана, којег агенција означава као главног Асадовог савезника. После договора Ријада и Техерана отворило се поље за сличне разговоре Ријада и Дамаска и јачање сарадње.

Закључује се и да је приближавање Саудијске Арабије и Ирана део већег регионалног прегруписавања услед растућих тензија између Ирана и Израела.

 

image