Свет

Шеф сиријске дипломатије у првој посети Египту у последњих 10 година

Циљ посете стварање услова за повратак Сирије у Арапску лигу уз посредовање Египта и Саудијске Арабије, изјавио је извор из египатских безбедносних служби
Шеф сиријске дипломатије у првој посети Египту у последњих 10 година© Tanjug/ Alexander Nememov/Pool Photo via AP, File

Министар спољних послова Сирије састао се данас у Каиру са својим египатским колегом у првој званичној посети у последњих десет година којом се наговештава побољшање односа са Дамаском и лидером Башаром Асадом.

Министар спољних послова Египта Самех Шукри загрлио је свог госта, сиријског министра спољних послова Фаисала Мекдада када је стигао у египатско министарство спољних послова, преноси Ројтерс. Том приликом две државе договориле су се да ојачају сарадњу.

Египатски безбедносни извор, који је пристао на разговор са Ројтерсовим извештачем под условом да остане анониман, изјавио је да је циљ посете стварање услова за повратак Сирије у Арапску лигу уз посредовање Египта и Саудијске Арабије.

Арапска лига са седиштем у Каиру суспендовала је 2011. године чланство Сирије, а многе арапске државе повукле су своје изасланике из Дамаска.

Неке земље, укључујући САД и Катар, противе се рехабилитацији односа са сиријским председником Асадом. Међутим, кључне регионалне силе укључујући Уједињене Арапске Емирате и Саудијску Арабију, недавно су наговестиле већу отвореност према званичном Дамаску.

До састанка двојице званичника долази након значајних дипломатских помака у региону, превасходно помирења Саудијске Арабије и Ирана уз посредство Кине.

Претходно је Ројтерс, позивајући се на анонимне сиријске изворе, известио да се владе у Ријаду и Дамаску "спремају да поново отворе амбасаде након Рамазанског Бајрама. 

"Министри су се договорили да интензивирају канале комуникације између две земље на различитим нивоима", наводи се у саопштењу египатског министарства спољних послова.

Египат је такође поновио своју подршку за свеобухватно политичко решење сиријске кризе што је пре могуће и обећао помоћ Сирији у обнови после земљотреса који се догодио у фебруару.

image