Свет

Криза разара и бракове: Све већи број развода у Великој Британији

Чак 94 одсто пријава за развод поднето је преко интернета
Криза разара и бракове: Све већи број развода у Великој БританијиGetty © Leon Neal/Getty Images

Број захтева за развод у Великој Британији порастао је на највиши ниво у последњој деценији, а стручњаци кажу да би један од разлога могла бити економска криза.

Пре годину дана британска влада увела је закон који паровима омогућава да приликом развода не морају да наводе разлоге због којих су одлучили да се разиђу.

Од тада је број захтева за развод скочио за 11 одсто, на 119,709 парова, највише од 2012. године

Према подацима Министарства правде, број развода у 2021. године био је на 20-годишњем минимуму.

Стручњаци за породично право као главног кривца за све већи број развода наводе кризу трошкова живота са којом велики број парова није успео да се избори. Као још један разлог наведена је реформа закона, јер су парови одлагали подношење захтева до почетка његове примене.

Занимљив податак је да је процес развода постао готово потпуно дигитализован, а чак 94 одсто пријава поднето је онлајн. Међутим, време чекања на процесуирање развода знатно се повећало.

Правни стручњаци истичу да су економске турбуленције и у прошлости доводиле до пораста броја парова који су одлучили да ставе тачку на свој брак.

"Страшне каматне стопе и висока инфлација довешће многе породице под огроман притисак", рекао је Дикон Сидел, адвокат у фирми "Форстерс".

У порасту је и број "уради сам" развода (растава уз малу или никакву помоћ адвоката).

image