Свет

Јапан понудио пријатељским земљама финансијску подршку за јачање одбране

Помоћ се неће користити за куповину смртоносног оружја које би земље примаоци могле да користе у сукобима са другим државама
Јапан понудио пријатељским земљама финансијску подршку за јачање одбранеwww.globallookpress.com © Stanislav Kogiku/AFLO

Јапан је данас саопштио да планира да понуди пријатељским државама финансијску подршку за јачање одбране, што је прво недвосмислено одступање Токија од правила која забрањују давање међународне помоћи у војне сврхе, преноси Ројтерс.

Јапанска помоћ за безбедност (ОСА) реализоваће се одвојено од Програма развојне помоћи (ОДА) из којег се деценијама финансирају путеви, бране и други цивилни инфраструктурни пројекти, саопштио је новинарима генерални секретар владе Хироказу Мацуно.

"Јачањем безбедносних и способности одвраћања, ОСА има за циљ да продуби нашу безбедносну сарадњу са земљама и да створи пожељно безбедносно окружење за Јапан", наводи се у саопштењу које је објавило Министарство спољних послова.

Како је прецизирано, помоћ се неће користити за куповину смртоносног оружја које би земље примаоци могле да користе у сукобима са другим државама, у складу са три принципа који регулишу извоз наоружања.

Очекује се да ће конкретни пројекти укључивати сателитску комуникацију и радио системе за поморски надзор, а у току су припреме за завршетак прве транше помоћи у овој фискалној години, саопштило је Министарство спољних послова.

Филипини и Бангладеш ће вероватно бити први примаоци ове помоћи, рекао је за Ројтерс владин извор укључен у разговоре.

У принципу, само земље у развоју имаће право да добију помоћ која ће бити обезбеђена кроз грантове, наводи Министарство спољних послова.

Јапан је генерално појачао своје активности према земљама у развоју у покушају да у томе парира Кини.

Премијер Фумио Кишида најавио је у марту инвестицију од 75 милијарди долара широм Индо-Пацифика у настојању да изгради јаче везе са земљама јужне и југоисточне Азије.

image