Свет

Канада хоће стварање новог оквира за стратешку сарадњу са САД, Јапаном и Јужном Корејом

Информације које износи јапански портал "Кјодо њуз" у складу су са канадским документом о индопацифичкој стратегији објављеном прошлог новембра, у којем је Отава назвала Пекинг "реметилачком силом"
Канада хоће стварање новог оквира за стратешку сарадњу са САД, Јапаном и Јужном Корејомwww.globallookpress.com © Sean Kilpatrick/Keystone Press Agency

Канада је предложила стварање новог оквира за сарадњу са Јапаном, Јужном Корејом и Сједињеним Државама како би се супротставила Кини и Русији, пише јапански портал "Кјодо њуз", позивајући се на дипломатске изворе.

Отава је тај предлог представила директно јапанском премијеру Фумију Кишиди током његове посете главном граду Канаде у јануару, рекли су извори и додали да Канада верује да ће проширење постојећег трилатералног механизма који укључује САД, Јапан и Јужну Кореју помоћи у јачању веза између земаља које припадају либерално-демократском табору у пацифичком региону, наводи се.

Вест о жељи Отаве да створи нови оквир за стратешку сарадњу против Кине долази свега неколико месеци након што су канадски званичници у документу о индопацифичкој стратегији објављеном у новембру прошле године Пекинг назвали "реметилачком силом" и обавезали се да ће се у сарадњи са регионалним партнерима супротставити Кини у неколико области.

Америчке дипломате су саопштиле да се Вашингтон слаже са планом Отаве за продубљивање сарадње са Токијом и Сеулом, који у последње време интензивирају билатералне везе, пише "Кјодо њуз".

Консолидација америчких савезника у региону

Почетком марта, Јужна Кореја је представила план за окончање дуготрајног спора са Јапаном око питања рада из ратног периода, што је повећало шансе за интензивирану сарадњу између два америчка савезника у региону, поготово у војној области, додаје се у извештају јапанског портала.

Зближавање двеју земаља постало је очигледније када се Кишида састао са јужнокорејским председником Јун Сук-јолом у четвртак у Токију, када су се два званичника договорили о нормализацији односа двеју земаља.

Предлог који је Канада представила путем дипломатских канала могао би и званично да се размотри на маргинама предстојећег састанка земаља Г7 у Хирошими у Мају, на који је јужнокорејски представник позван као гост.

Међутим, Јапан је рекао канадској влади да ће бити потребно време да се концепт реализује, ако уопште буде усвојен, указали су дипломатски извори, преноси "Кјодо њуз".

Односи између Канаде и Кине били су хладни од притварања главног финансијског директора компаније "Хуавеј технолоџис" у Ванкуверу 2018. године и накнадног хапшења двојице Канађана од стране Пекинга због оптужби за шпијунажу.

Иако су сва три појединца у међувремену ослобођена, то није спречило Отаву да свој документ о индопацифичкој стратегији од прошлог новембра напуни "злобом и предрасудама" према кинеском народу, како је то оценио "Глобал тајмс", лист близак владајућој Комунистичкој партији Кине.

image
VV inauguration
banner