Свет

Порастao број деце и тинејџера страдалих од ватреног оружја у САД

Стопа смртности од оружја међу децом и тинејџерима порасла је са 2,4 смртна случаја на 100.000 малолетника у 2019, на 3,5 две године касније, што је повећање од 46 посто, наводи се у извештају истраживачког центра "Пју"
Порастao број деце и тинејџера страдалих од ватреног оружја у САДwww.globallookpress.com © Seth Herald / Stringer

Број деце и тинејџера који су живот изгубили од ватреног оружја у САД порастао је за скоро 50 одсто у року од две године, објавио је истраживачки центар "Пју".

Пре избијања пандемије коронавируса 2019. године, број смртних случајева од оружја међу америчком децом и адолесцентима млађим од 18 година био је 1.732 а  наводи се у извештају.

До 2021. године, тај број је  порастао на 2.590, што је скок од 46 одсто.

Стопа смртности од оружја међу децом и тинејџерима, како наводи Танјуг, порасла је са 2,4 смртна случаја на 100.000 малолетника у 2019, на 3,5 две године касније, што је повећање од 46 посто, наводи се у извештају, који се позива на годишњу статистику смртности америчког Центра за контролу и превенцију болести (ЦДЦ).

Број и стопа деце и тинејџера убијених у пуцњавама 2021. године били су већи него икада од 1999. године, од када су доступни подаци ЦДЦ-а.

Пораст смртних случајева од ватреног оружја међу децом и тинејџерима део је недавног ширег тренда раста смртних случајева од ватреног оружја међу Американцима уопште.

У 2021. години било је 48.830 смртних случајева од оружја међу Американцима свих узраста – далеко највећи годишњи укупан број забележених и 23 одсто више него 39.707 забележених случајева 2019. године, пре пандемије.

Укупан број смртних случајева од оружја међу децом и тинејџерима у 2021. години укључује убиства, самоубиства, несреће и све друге категорије где је ватрено оружје наведено у умрлицама као основни узрок смрти.

У извештај Истраживачког центра "Пју" нису укључени смртни случајеви када је наведено да је ватрено оружје допринело, али није било основни узрок смрти.

Код неких група деце и тинејџера много је већа вероватноћа да ће страдати од ватреног оружја. На пример, дечаци су чинили 83 одсто свих смртних случајева од оружја у 2021. години, а девојчице 17 одсто.

Присутне су, такође, велике расне и етничке разлике. Исте године је 46 одсто свих смртних случајева од оружја међу децом и тинејџерима укључивало црнце, иако они чине само 14 одсто америчке популације млађе од 18 година.

Много мањи удео односио се на беле (32 одсто), хиспаноамеричке (17 одсто) и азијске (1 одсто) жртве показују подаци.

Истраживачки центар "Пју" извршио је анализу након пуцњаве 27. марта у школи у Нешвилу, у Тенесију, у којој је погинуло шест особа, укључујући троје деце.

image