Економија

Највећи месечни губитак у историји САД: Банке остале без 400 милијарди, али мукама није крај

Америчке банке су у марту изгубиле готово 400 милијарди долара што уз смањивање монетарне масе представља озбиљан проблем у најави
Највећи месечни губитак у историји САД: Банке  остале без 400 милијарди, али мукама није крајGetty © Chung Sung-Jun / Staff

Америчке банке изгубиле су готово 400 милијарди долара депозита у марту, што је највећи месечни губитак у историји САД.

Подаци показују колико је тешка банкарска криза у Америци и зашто је Влада САД толико брзо реаговала како би покрила губитке клијената банака. Проблем је, сматра консултант Ник Герли, што прави проблем није решен.

Према његовом мишљењу, прави проблем је што су Федералне резерве агресивно "смањивале" монетарну масу програмом квантитативног пооштравања мера. Герли подсећа да је 2022. била прва година од Велике депресије када је новчана маса толико пала - након дуготрајног периода раста услед штампања новца кроз програме тзв. квантитативног олакшавања.

Чак и мале контракције новчане масе могу да изазову велике проблеме јер је финансијски систем навикнут на убацивање новца, а не на његово извлачење. Када се и мали део склони са стола, долази до панике на банкарском систему, објаснио је Герли.

Проблем је настао због тога што је квантитавно олакшавање - убацивање новца у систем под ниским каматним стопама - изазвало инфлацију. Супротан програм, смањивање новчане масе и "поскупљивање" новца кроз повећане камате како би се инфлација сузбила, изазвао је невољу у виду банкарске кризе.

Сада се поставља питање шта ће се догодити са кешом и другим средствима која могу лако да се претворе у готовину у наредним месецима. Многи мисле да је разлог читавог хаоса тај што је Фед "одштампао" 300 милијарди долара како би спасао "Силикон вели банку" (СВБ) и да ће се сада ситуација са "залихама кеша" вратити у нормалу, а криза бити избегнута.

Постоје и они, попут Мухамеда Ел-Еријана, председавајућег Квинс колеџа у Кембриџу и главног саветника "Алијанс" групе, који сматрају да ће ова криза за собом вући "дугачак реп" и да ће банке прекинути са давањем позајмица што ће довести до кредитне кризе и додатно смањити монетарну масу којом располажу САД.

Како сагледати кредитну кризу? Праћењем раста или пада банкарских кредита. Велики пад значи да смо у проблему, нарочито јер се кредитима стимулисала економија. Другим речима, ако банке заоштре издавање кредита, САД следи дефлација, депресија, банкарска криза. Ако их буду делили шаком и капом, следи инфлација и читав низ других проблема, .

image