Свет

Поглавар расколничке ПЦУ: Молитва у Лаври само на украјинском; Захарова: Ларве скрнаве лавре

Уништавајући руски дух, уништавате и саму Лавру. Глупи, заслепљени мржњом, не разумете да се ниједан храм неће саградити на мржњи, поручила је портпаролка руског МСП
Поглавар расколничке ПЦУ: Молитва у Лаври само на украјинском; Захарова: Ларве скрнаве лавреwww.globallookpress.com © Aleksandr Gusev/Keystone Press Agency

Поглавар расколничке Православне цркве Украјине (ПЦУ) Епифаније изјавио је да молитва у Кијевско-печерској лаври треба да буде само на украјинском језику и да захваљујући томе "дух руског света неће владати у црквама". 

"Нисмо за исељавање монаха из Кијевско-печерске лавре. Ми смо за то да овде не доминира дух руског света. Тако да се у Лаври користи украјински језик, како би се на њему увек молили за нашу Украјину", рекао је Епифаније.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова реаговала је на изјаву Епифанија рекавши да "ларве скрнаве Лавре".

"Уништавајући руски дух у Лаври, они уништавају и саму Лавру. Глупи, заслепљени мржњом, не разумеју. Неће се ни један храм саградити на мржњи", поручила је Захарова.

Украјински медији преносе да ће поводом највећег хришћанског празника Васкрса 16. априла, Епифаније служити литургију у Кијевско-печерској лаври.

"Митрополит ПЦУ Епифаније одржаће службу на Васкрс у Успенском саборном храму у Кијевско-печерској лаври", наводи се.

Време богослужења биће накнадно саопштено, "пошто на Васкрс у престоници неће бити укинут полицијски час".

"То изазива одређене потешкоће, јер у овом тренутку људи немају право да се крећу. Молитва ће бити у манастиру у Успенском храму, али највероватније после полицијског часа ујутру", рекао је Епифаније.

image