Свет

Кијев: Украјинске власти отимају свештенике УПЦ како би их разменили за ратне заробљенике (ВИДЕО)

Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине, један од највећих русофоба кијевског режима, Алексеј Данилов каже да украјинске власти узимају за таоце свештенике Украјинске православне цркве за њихову каснију размену за ратне заробљенике
Кијев: Украјинске власти отимају свештенике УПЦ како би их разменили за ратне заробљенике (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Roman Hrytsyna

Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине, један од највећих русофоба кијевског режима, Алексеј Данилов, неочекивано је изјавио да украјинске власти узимају за таоце свештенике Украјинске православне цркве за њихову каснију размену за ратне заробљенике. 

Према Данилову, то се посебно односи на намесника Кијевско-печерске лавре митрополита Павла.

У међувремену, поводом Цветне недеље, поглавар расколничке Православне Цркве Украјине (ПЦУ) Епифаније служи литургију у Трпезној цркви Кијевско-печерске лавре, док у исто време литургију служи и митрополит канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) Онуфрије на улици испред манастира.

У храму се окупило неколико стотина верника. Тренутно је ситуација мирна, а на територији манастира дежурају полицајци.

Подсетимо, Министарство културе Украјине је у марту обавестило УПЦ о једностраном раскиду уговора о закупу Кијевско-печерске лавре и поручило да монаси морају да напусте Лавру. Како је појаснио министар културе Александар Ткаченко, монаси могу да остану у Лаври под условом да пређу у расколничку Православну цркву Украјине.

Државна комисија је требало да почне са преузимањем објеката Лавре 30. марта. Међутим, верници који даноноћно дежурају и моле се у Лаври, не дозвољавају Комисији да уђе. 

Шевченковски окружни суд Кијева ставио је 1. априла у кућни притвор намесника Лавре митрополита Павла на два месеца, а такође је забранио комуникацију са верницима. Митрополит је оптужен за изазивање међурелигијске мржње због критике расколничке ПЦУ и подршке деловању Руске Федерације у Украјини.

image