Србија и Балкан

Министар просвете о "детету робу": Омануо цео систем, струка тражи оштрије вештачење

Ружић је рекао да је важно да ће Центар за социјални рад који је преузео случај сагледати даљу судбину девојчице, а да ће родитељ који је дозволио занемаривање детета бити процесуиран
Министар просвете о "детету робу": Омануо цео систем, струка тражи оштрије вештачење© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Случај девојчице (8) коју је отац држао заточену у стану у Миријеву који је узнемирио јавност, данас је коментарисао и министар просвете Бранко Ружић речима да је "по ко зна који пут показао да добробит детета није питање једне институције, већ читавог друштва".

На питање новинара да ли је ресорно министартсво имало информацију о злостављану девојчице која не похађа школу и ко је одговоран за тај пропуст, Ружић је одговорио да је то одговорност свих нас.

"Чак ако гледамо стриктно по Закону о основама образовања и васпитања, родитељ је одговоран и има обавезу да упише дете у обавезан припремни предшколски програм за редовно похађање наставе. Јединица локалне самоуправе води рачуна о томе и обавештава предшколску установу или основну школу о евиденцији деце која су стасала за похађање тог нивоа образовања", објаснио је Ружић.

Нагласио је да је важно да ће Центар за социјални рад који је преузео случај сагледати даљу судбину девојчице, а да ће родитељ који је дозволио занемаривање детета бити процесуиран.

Ружић је подвукао да је Радна група о борби против вршњачког насиља имала састанак и да је предложено формирање органа који ће се бавити интерсекторском сарадњом.

"Имали смо данас тај састанак, правилник ћемо усвојити у року од 10 дана и мислим да је то најважније, да имате Министартство просвете, основне и средње школе, МУП, тужилаштво, центре за социјални рад који међусобно сарађују. Сви ми и сада радимо на томе, али је евидентно да је овде систем заказао", рекао је Ружић.

Струка: Пооштрити услове вештачења

Сличног мишљења је и специјалиста за социјална права Драган Вулевић.

"Када погледамо правосуђе и суд, пропуст је велики, не познаје елементарне последице своје осуде донете да се мајка делимично лишава родитељског права, а отац не. Правна последица да други родитељ који није лишен родитељског права аутоматски преузима то право, тако да оно оправдање 'нисмо доделили старатељство оцу' по мени, са становишта правне праксе и правних последица, не стоји", рекао је он за Танјуг.

Пропуст је направио и образовни систем, каже он, јер постоје евиденције све деце на локалном нивоу која би требало да крену у школу, а ово дете није кренуло ни у предшколско, ни у први разред основне школе, при чему Центар за социјални рад није био алармиран.

Сматра и да је систем социјалне заштите направио пропуст, јер ако је покренут поступак за лишавање родитељског права оба родитеља, онда је то знак да је то високо ризична породица и сходно томе требало је интензивно да прате или пружају подршку родитељу који је преузео старање о детету, да прате то дете и услове у којима оно одраста, као и васпитне и образовне подстицаје.

Судећи по садржају из новина, Вулевић је констатовао да је и здравство направило пропуст јер сматра да вештачењем, које је окарактерисало оца као подобног за вршење родитељског права, није могла да се констатује таква чињеница.

"Морају да се пооштре услови за реализацију вештачења. Социјално окружење породице је постало мало имуно на дешавања у сопственом окружењу, и кад су у питању деца и кад је у питању насиље. Ретко се пријављује, а увек би требало да се пријављује" напоменуо је он.

Сматра да је неопходна централна евиденција злостављане и занемарене деце, лица према којима је изречена мера заштите од насиља у породици, као и евиденција лица која су пријављивана да се нешто у њиховој породици дешава у односу на децу, јер ће на тај начин Центар за социјални рад једним кликом аутоматски проверити да ли је раније било пријава, и да ли је то лице на неки начин раније одговарало за насиље, било где у Србији.

Још се не зна ко је направио пропуст

Јована Шкорић из Центра за несталу и злостављану децу изјавила је данас да Центар за социјални рад прилаже налаз и мишљење као обавезан доказ да су деца била злостављана, али да суд није дужан да искључиво по том налазу и ради, као и да он сам доноси коначну одлуку.

Додаје да је улога Центра да да своје стручно мишљење и процену када је у питању одузимање родитељских права, делимично или потпуно, међутим суд је тај који доноси дефинитивну одлуку.

Када су у питању надлежности центра, Шкорићева је истакла за Танјуг да постоје два сегмента - први када је породица већ била на евиденцији Центра за социјални рад, а други када породица није евдентирана, па самим тим Центар нема надлежности и не може да улази у нечију кућу да провери стање.

Напомиње да је породица девојчице из Миријева већ била на евиденцији и да је Центар је требало да спроводи надзор.

"Најновије информације јесу да је омбудсман поднео пријаву и требало би у скорије време да се јаве и МУП и Центар за социјални рад и локална самоуправа, тако да ћемо тек онда са сигурношћу моћи да кажемо ко је направио пропуст и да ли је уопште до пропуста дошло", рекла је она.

image