Свет

Украјина ставила кинеског гиганта "Шаоми" на листу "спонзора рата"

"Шаоми" је компанија за потрошачку електронику, која нуди производе искључиво за цивилну и комерцијалну употребу, саопштила је ова компанија, додајући да верује да сваки потрошач на свету има право на приступ комуникационим алатима и информацијама
Украјина ставила кинеског гиганта "Шаоми" на листу "спонзора рата"www.globallookpress.com © Cfoto

Украјинска агенција за борбу против корупције (НАЦП) уврстила је кинеског произвођача паметних телефона "Шаоми", његовог оснивача и извршног директора Леи Јуна, као и десетак других руководилаца компаније, на своју листу "међународних спонзора рата", будући да је ова фирма наставила да послује у Русији, преноси "Саут Чајна морнинг пост".

"Разлог за уврштавање на листу је то што је компанија не само наставила свој рад у Руској Федерацији, већ је и даље лидер у продаји паметних телефона у терористичкој држави", наводи украјинска национална агенција у свом саопштењу.

"'Шаоми' спонзорише војну агресију терористичке државе и мора да сноси правне последице својих акција", додаје НАЦП.

"Шаоми" је у петак демантовао да подржава било какве ратне акције, истичући да се придржава свих закона и прописа у свакој земљи у којој послује.

"'Шаоми' је компанија за потрошачку електронику, која нуди производе искључиво за цивилну и комерцијалну употребу", саопштила је ова компанија за "Пост". "Верујемо да сваки потрошач на свету има право на приступ комуникационим алатима и информацијама. Наша мисија је да омогућимо свима у свету да уживају у бољем животу кроз иновативне технологије."

Продаја кинеских паметних телефона на руском тржишту наставља да расте

Неки глобални брендови повукли су се из Русије након што је у фебруарау 2022. године почео конфликт у Украјини. Компаније "Ејпл" и "Самсунг" престале су да продају паметне телефоне и друге уређаје у Русији.

Егзодус западних фирми створио је вакуум на руском тржишту за низ роба широке потрошње. Овај вакуум је значајно повећао продају кинеских паметних телефона компанија "Хуавеј", "Опо" и "Виво".

До краја прошле године, "Шаоми" је био водећи продавац паметних телефона у Русији, држећи више од половине тржишта, према извештају Си-Ен-Ена. То се може упоредити са трећим кварталом 2021. године, када је "Шаоми" имао удео на тржишту од 26 одсто, иза "Самсунгових" 34 одсто, према подацима компаније за истраживање тржишта ИДЦ.

После стављања "Шаомија" на листу, број компанија на листу досегао је 22, укључујући и државну грађевинску компанију "Чајна стејт констракшн".

Тренутно, осим "Шаомија", ниједан други кинески произвођач паметних телефона не налази се на овој листи.

Субјекти са ове листе биће унети у базу података "Ворлд чек", коју води америчко-британски провајдер података "Рефинитив", уз помоћ кога западне финансијске институције прате "високоризичне појединце и организације", наводи се на веб страници НАЦП.

Док су многе западне технолошке компаније увеле ограничења извоза производа у Русију, кинеске компаније су наставиле да послују у Русији, јер се Пекинг противи санкцијама које предводе САД.

"Шаоми" је прошле године био трећи по величини светски произвођач паметних телефона, са тржишним уделом од нешто мање од 13 одсто.

image