Свет

САД терају ТикТок на принудну продају акција

Од кинеских власника тражи се да продају свој удео у компанији, јер сматрају да би на тај начин онемогућили кинеској влади да има приступ подацима америчких корисника
САД терају ТикТок на принудну продају акцијаwww.globallookpress.com © © Cfoto

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена тражи од кинеских власника ТикТока да продају своје акције у апликацији за дељење видео садржаја или да се суоче са могућом забраном апликације, наводе незванични извори упознати са овом тематиком.

Такав потез је значајан заокрет у политици администрације, која је била на удару критика појединих републиканаца да не чине довољно како би одговорили на безбедносне ризике које представља ТикТок, чији је власник пекиншки "Бајтденс лтд", пише "Волстрит џорнал".

Комитет за страна улагања у САД (Цфиус) недавно је затражио продају акција, наводи лист позивајући се на своје изворе.

Надлежни из ТикТока рекли су да 60 одсто њихових акција поседују глобални инвеститори, 20 одсто запослени, а 20 одсто оснивачи, иако акције оснивача омогућавају право гласа, како је то уобичајено у технолошким компанијама.

Из ТикТока поручују да принудна продаја није решење за безбедносни ризик и обавезују се да ће уложити 1,5 милијарди долара у програм којим ће бити заштићени подаци америчких корисника и садржај од приступа или утицаја кинеске владе.

"Промена у власништву неће донети никакво ново ограничење на проток података или приступ њима", образложио је портпарол ТикТока Брук Оберветер.

Он је додао да је најбољи начин да се одговори на забринутости око националне безбедности транспарентна заштита у самим САД, уз праћење, промену и верификацију треће стране, што, како је истакао, већ имплементирају.   

Преговори Цфиус-а у вези са сигурношћу података корисника ТикТока трају већ две године, а протеклих месеци су запали у ћорсокак, подсећа лист, и додаје да у њима учествују и Пентагон и Министарство правде који се такође залажу за принудну продају.

Неколико високих званичника САД навело је да их брине то што кинески закон о националној безбедности предвиђа да кинеске компаније морају да на захтев владе учине доступним податке својих корисника.

ТикТок уверава да би план вредан 1,5 милијарди долара задржао њихове операције у САД са свим подацима који би се чували у Америци. Такође, према том плану америчка компанија "Оракл корп" добила би могућност да приступи алгоритмима компаније и укаже владиним инспекторима на могуће проблеме. То није умирило критичаре који и даље инсистирају на томе да било која кинеска компанија мора да се повинује захтевима кинеске владе, ако до њих дође.

О питањима сигурности и безбедности следеће недеље пред члановима комитета Представничког дома за енергију и трговину одговараће извршни директор ТикТока Шоу Зи Чју.

Подсећа се да је 2020. Трампова администрација такође покушала да принуди ТикТок на продају акција, али је на суду компанија успела да добије пресуду у своју корист. И Бајденову администрацију у сличним покушајима чекају изазови: компанија би могла да оспори принудну продају аргументом да би то водило забрани јер кинеска влада не би дозволила да алгоритми ТикТока буду продати заједно са кинеским уделом у компанији.

image