Свет

Бивши украјински министар одбране признао: Запад не верује ће Крим поново бити наш

Огромна већина западних политичара, аналитичара и новинара не види ослобађање Крима као реалну перспективу, рекао је бивши украјински министар одбране Загородњук
Бивши украјински министар одбране признао: Запад не верује ће Крим поново бити наш© Tanjug/AP Photo

Већина у САД и ЕУ не верује да је Украјина способна да испуни своје обећање, да ће поново преузети контролу над Кримом од Русије, признао је бивши украјински министар одбране Андреј Загородњук.

"Огромна већина западних политичара, аналитичара и новинара не види ослобађање Крима као реалну перспективу. То је чињеница", рекао је Загородњук у интервјуу за "Радио Слободна Европа".

Међутим, бивши министар, који је био део владе председника Владимира Зеленског између августа 2019. и марта 2020, нагласио је да сумње Запада не значе да Кијев треба да одустане од идеје о нападу на полуострво.

"Морамо да убедимо Запад, ставимо пред јасне чињенице и тражимо другачије образложење како бисмо добили потребно оружје и друге облике помоћи", инсистира Загородњук.

Према његовим речима, постоји више разлога због којих странци сумњају у способност Украјине да постигне војни успех на Криму, који је постао део Русије 2014. након референдума организованог као одговор на насилни пуч у Кијеву.

"Пре свега, биће веома тешко то учинити јер ће тамо бити окупљене значајне руске снаге да би спречиле повратак војним путем под украјинску власт. Друго питање је интеграција Крима у Украјину. То је прилично проблематична прича", објаснио је он.

Бивши министар је такође рекао да, када размишљају о украјинској операцији против Крима, западне присталице Кијева разматрају последице у смислу ескалације сукоба.

Током свог обраћања посвећеног Васкрсу, Зеленски је поново обећао да ће Украјина вратити Крим и све друге територије које је Украјина изгубила. То подразумева и Народну Републику Доњецк и Луганск, Запорошку и Херсонску област, које су укључене у руску државу прошлог октобра након референдума на којима је локално становништво великом већином гласало за тај потез.

Прошлог месеца, бивши руски председник Дмитриј Медведев, који је заменик шефа Савета безбедности земље, рекао је да су претње украјинских званичника о Криму само пропаганда и да их не треба третирати озбиљно.

Међутим, Медведев је упозорио да ако полуострво заиста буде нападнуто, то би могло да постане "основа за коришћење свих средстава заштите, укључујући и она предвиђена основама доктрине нуклеарног одвраћања".

image