Русија

Медведев: Ако ударе на Крим, одговорићемо

Свет се променио тако радикално, да више нема повратка, поручио заменик председника Савета безбедности Русије
Медведев: Ако ударе на Крим, одговорићемо© Tanjug/ Ekaterina Shtukina/Sputnik Pool Photo

Ако Украјина заиста покуша да освоји Крим, Русија ће имати основу да употреби сва средстава, било које оружје, па и нуклеарно, рекао је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев у интервјуу водећим руским медијима.

"Апсолутно је јасно да би то била основа за коришћење свих средстава заштите, укључујући и она предвиђена основном доктрином нуклеарног одвраћања, када напад на Русију било којим оружјем угрожава постојање државе", рекао је Медведев и објаснио да "покушај отцепљења дела државе значи да се ради о задирању у постојање саме државе".

Русија је одавно дефинисала услове у којима има могућност да употреби нуклеарно оружје, а један од њих је управо у случају удара на Руску Федерацију "употребом конвенционалног наоружања, када је угрожено само постојање државе", произилази из Указа председника Руске Федерације о основама државне политике у области нуклеарног одвраћања.

Сами извуците закључак, проучио је Медведев, у нади да су "пријатељи са Запада" свесни до чега може да дође.

Истовремено, он сматра да су најаве Украјине о "повратку" Крима заправо провокација и део пропаганде.

Нуклеарна апокалипса се приближава

Претња од нуклеарног сукоба није прошла, чак - повећала се, казао је Медведев и додао да свакодневне испоруке оружја Украјини воде ка нуклеарној апокалипси.

Не значи да ће до апокалипсе и доћи, али они који то желе баш раде на томе, рекао је он.

"Русија жели да се конфликт реши мирним путем, кроз преговоре. Међутим, друга страна, одбија преговоре, јавно говорећи да није заинтересована", прецизирао је Медведев.

"Тако одговарају из једног једноставног разлога – нису им дозволили они преко океана. А ти преко океана имају само један циљ, а то је да нанесу коначни пораз Руској Федерацији", истакао је руски званичник.

Према његовим речима, Бајден и његови гардисти труде се да што пре "прогурају" оружану помоћ Украјини, како их републиканци не би спречили.

Без помоћи НАТО-а, без директног уплива новца и оружја, кијевски режим не би опстао ни недељу дана, оценио је Медведев.

Што више оружја шаљу, то је борба дужа, рекао је он и додао да је Генералштаб свестан да Оружане снаге Украјине припремају офанзиву на различитим фронтовима и да, због тога, припрема одговор.

Украјинци отварају Пандорину кутију

Украјинци би требало да се запитају да ли желе да оружје са осиромашеним уранијумом буде коришћено на њиховој територији, рекао је Медведев.

"У овом тренутку не би било лоше да се становништво, које је остало унутар Украјине, запита да ли жели да се оружје које им је Велика Британија обећала користи. Они отварају Пандорину кутију, а не ми", казао је он.

Иако пројектили са уранијумским језгром нису нуклеарно оружје у ужем смислу те речи, они ипак остављају радијацију за собом, поновио је Медведев.

Подсетио је да је такво оружје коришћено 1999. године током НАТО бомбардовања СР Југославије и да је та агресија алијансе утицала да се међу српским становништвом повећа број оних са онколошким обољењима.

Англосаксонској диктатури је дошао крај

Свет се драматично и неповратно променио, завршио се диктат англосаксонских земаља и сада долази ера регионалних споразума попут БРИКС-а и ШОС-а, оценио је Медведев.

"Свет се променио. Променио се тако радикално, нисам га оваквим замишљао пре неколико година. Нема повратка. Неће бити као што је било. На диктатуру англосаксонских земаља је стављена тачка", рекао је Медведев.

Према његовом мишљењу, сходно променама, морају се мењати и институције јер су неке неефикасне, неке су "зреле за бацање", на пример Међународни кривични трибунал (МКС), а неке просто не функционишу, рекао је Медведев.

Уједињене нације нису у проблему, према његовим оценама, то је тренутно најважнија организација. Међутим, УН имају велике шансе да понове тужну судбину Лиге народа, јер је тамо, како је рекао, ниво политизације тренутно превисок. 

Подсетио је да је још почетком 1950-их, под Стаљином, СССР говорио о потреби да се повуче из УН, премда се, из оправданих разлога, то тада није десило.

"Константно се намеће идеја о реформи свега и свачега, укључујући и Савет безбедности УН, о лишавању кључних земаља права вета, али генерално то је резултат Другог светског рата. Ако се нешто од овога стварно и деси, онда ће, по мом мишљењу, УН окончати своје постојање, колико год то тужно звучало", рекао је он.

"Очигледно је да долази ера регионалних споразума попут БРИКС-а, ШОС-а, јачају билатерални односи појединих земаља. Ово на неки начин може да изгледа чак и као корак уназад, али боље такав корак уназад, него покушај да се једногласност прикаже под окриљем УН или неког другог тела", рекао је он.

Чија је прва а чија друга армија?

О томе ко је прва, ко друга, а ко 22 армија света, може да се говори тек када дође до сукоба, рекао је Медведев.

Међутим, нагласио је да није коректно говорити да је америчка армија прва, а руска друга из једноставног разлога – "ако ове две армије крену у директан сукоб и започну рат, како ћемо одредити победника"?

"Очигледно је да у таквом случају неће бити победника, без обзира колико ће ракета бити бачено на Америку или на Русију, јер ће неке од њих нанети загарантовани пораз. А као резултат тога последице би биле стравичне. И нико неће моћи да каже која је прва а која друга армија", закључио је Медведев.

Према његовим речима, Русија не ратује са Украјином, ни са украјинским полунацистичким или нацистичким режимом, већ са 3.600.000 НАТО војника, који учествују у такозваном хибридном конфликту, а да то више и не скривају.

Заменик председника Савета безбедности Русије још једном је нагласио да је неопходно да се остваре сви циљеви који су постављени за заштиту територија Руске Федерације.

Треба избацити све странце који се налазе на тој територији, направити централну зону у којој непријатељ неће моћи да користи оружје кратког и средњег домета, и демилитаризовати подручје, објаснио је он.

"А ако ово не буде довољно, применићемо нова решења. Ако морамо до Кијева, идемо до Кијева. Ако морамо до Лавова, онда до Лавова", оценио је Медведев.

image