Свет

Нова масовна пуцњава у Америци: Кад уместо звечке двогодишњаци добијају пушке

У нападу у Алабами страдало је четворо тинејџера, Бајден пита "докле смо дошли", а гувернерка Дакоте се хвали наоружаном двогодишњом унуком
Нова масовна пуцњава у Америци: Кад уместо звечке двогодишњаци добијају пушкеGetty © Brandon Bell

Четири особе су погинуле, а 28 је повређено у пуцњави на рођендану тинејџера у Алабами.

Већина жртава су тинејџери, а полиција је известила о "различитим повредама". Најмање 15 њих је задобило прострелне ране, а за деветоро се верује да су у критичном стању.

"Докле је дошао наш народ када деца не могу без страха да присуствују рођендану?", упитао се амерички председник Џозеф Бајден, преноси Ројтерс.

Он је пораст насиља ватреним оружјем у САД назвао "нечувеним и неприхватљивим" и позвао амерички Конгрес да усвоји законе којима би произвођаче ватреног оружја учинио одговорнијим, забранио јуришно оружје и магацине за муницију великог капацитета и захтевао безбедно складиштење ватреног оружја и провере прошлости код продаје оружја.

Докле су Американци дошли можда најбоље показује изјава гувернерке Јужне Дакоте Кристи Лин Ноем, која се кандидује за потпредседника САД.

Она је, наиме, поносна бака двогодишње унуке која, (уместо лаже и звечке), већ има своје ватрено оружје.

"Желим да вас уверим да она већ има сачмарицу, већ има пушку, а има и малог понија по имену Шљокица", навела је Лин Ноем прошлог петка на форуму Националног стрељачког савеза одржаном у Индијани.

Гувернерка је, да покаже своју приврженост убојитим средствима, потписала тада и извршну наредбу која настоји да "заштити права 2. амандмана на Устав САД, који штити слободно ношење оружја становника Јужне Дакоте".

Бајден је, иначе, оружано насиље описао као "главног убицу деце" у САД, упозоравајући на повећање броја жртава.

Према подацима групе "Архива оружаног насиља", од почетка 2023. године у САД је забележено више од 160 пуцњава и 15 масовних пуцњава (са четири или више рањених или убијених особа).

Оваква статистика можда и не изненађује, будући да Америка важи за земљу у чијим је појединим државама лакше набавити пушку, него флашу пива.

image