Свет

Маск: Влада САД имала приступ приватним порукама на Твитеру

У интервјуу "Фокс њузу" милијардер је изразио забринутост због најновијег таласа ширења вештачке интелигенције (АИ), јер има потенцијал да уништи цивилизацију
Маск: Влада САД имала приступ приватним порукама на Твитеру© Tanjug/FOX News via AP

Извршни директор "Твитера" Илон Маск изјавио је у интервјуу за "Фокс њуз" да је америчка влада имала "пун приступ" приватним порукама корисника, те констатовао да га је та информација запрепастила.

Маск је рекао водитељу Такеру Карлсону да је био шокиран када је сазнао да влада има могућност да чита директне поруке корисника на његовој платформи. 

"Запрепастило ме је то до које мере су владине агенције имале потпуни приступ свему што се дешава на Твитеру", рекао је Маск и додао да тога раније није био свестан.

На Карлсоново питање да ли се то односи и на приватне поруке корисника, Маск је одговорио потврдно.

Илон Маск, који је недавно основао компанију која се бави вештачком интелигенцијом X.AI, изразио је и забринутост због најновијег таласа ширења вештачке интелигенције (АИ), рекавши Карлсону да верује да та технологија има потенцијал да уништи цивилизацију.

"АИ је опаснији од, рецимо, лошег дизајна авиона или неадекватног одржавања производње, или лоше производње аутомобила у смислу да има потенцијал – колико год да је то мало вероватно, али није тривијално – за уништење цивилизације", изјавио је Маск.

Маскове констатације о увиду америчке владе у приватну преписку корисника мреже чији је он власник уследиле су након одлуке "Нешенел паблик радија", организације државних медија у САД, да напусти Твитер пошто је та компанија бројне медије који примају средства од државних институција означила као "медиј који је повезан с државом".

Твитер је потом одбацио ознаку "повезан с државом" и променио је у "финансира влада". 

image