Свет

Рат за Клеопатрино наслеђе: Побуна због "Нетфликсовог" прекрајања историје

Документарна серија која се заснива на идеји да је Клеопатра била црнкиња наишла је на оштар одговор у широј јавности, док критичари тврде да она, између осталог, пропагира бројне неистине
Рат за Клеопатрино наслеђе: Побуна због "Нетфликсовог" прекрајања историјеGetty © Keystone

Да ли је Клеопатра била црнкиња и зашто није? Овако би се могла описати оштра расправа која пламти на друштвеним мрежама — али и шире — откако је популарна стриминг платформа "Нетфликс" најавила своју документарну серију о једној од најпознатијих жена у историји.

Критичари тврде да документарна серија у режији Џејде Пинкет-Смит, супруге холивудског глумца Вила Смита, обилује историјским неистинама, да се бави историјским ревизионизмом, као и да лишава Грке и Египћане њиховог културног наслеђа зарад "афронцентризма" у западно-прогресивном стилу.

"Афроцентризам је псеудонаука која гура агенду једне групе да полаже право на историју Египта и да је отме од правих Египћана. Користећи лажне чланке и нула доказа, они и даље покушавају да фалсификују историју", наводи се у уводном опису петиције за укидање серије, а чији су аутори Маха Шехата и Аик Јасер.

Портал "Грик сити тајмс" пише да је петиција двоје Египћана сакупила више од 85.000 потписана за свега два дана, након чега је платформа "Change.org" одлучила да је уклони.

У међувремену је на порталу "Change.org" изникла још једна петиција са истим захтевом, која је до сада скупила више од 2.500 гласова.

Да се "документарна" серија Пинкет-Смитове пре бави идеологијом него чињеницама указују и изјаве неких саговорника из трејлера.

"Сећам се да ми је бака увек говорила: 'Не занима ме шта ти кажу у школи, Клеопатра је била црнкиња", каже једна старија саговорница.

Чувени египтолог и први Министар за антиквитете Египта др Захи Хавас изјавио је да серија "фалсификује чињенице" и да је представљање Клеопатре као црнкиње "потпуна лаж".

Египатски стручњак је напоменуо да су једини "црни" владари Египта били припадници 25, односно "нубијске" династије, те да је "Клеопатра била Гркиња, што значи да је била светле пути, а не црнкиња", преноси "Иџипшен индепендент".

Клеопатра VII Теа Филопатор била је последњи самостални владар хеленистичког Египта. Она је припадала династији Птолемеида, чији је оснивач био Птоломеј I Сотер, некадашњи генерал Александра Великог кога је чувени војсковођа прогласио намесником Египта и који се прогласио фараоном по Александровој смрти.

Директорка хеленистичких студија Универзитета Ватерло у Онтарију Шила Агер указала је у раду објављеном 2005. године у Часопису хеленистичких студија да је династија Птоломеида практиковала спајање бракова између браће и сестара.

Сходно томе, шансе да је Клеопатра била црнкиња, након инцестуозних бракова седам генерација потеклих од веза Птоломеја I Сотера са етничким Гркињама, изразито је мала.

Клеопатра је такође била први владар из династије Птоломеида која је научила египатски језик поред матерњег грчког.

Нови рекорд за "Нетфликс"

Популарна стриминг платформа претходно је изазвала контроверзе представивши две британске краљице, Шарлоту од Мекленбург-Штерлица и Ану Болен као црнкиње у својим серијама. 

Би-Би-Си је постао посебно упоран у својим напорима да представи беле историјске личности као црнце, па је тако у серији "Троја" митски јунак из "Илијаде" променио расу, као што је и краљица Маргарета Анжујска у телевизијској адаптацији драма Вилијама Шекспира о ратовима ружа. 

Међутим, док би у таквим случајевима, што посебно важи за Шекспирове драме, ђавољи адвокат могао аргументовати да раса ликова није од пресудног значаја пошто су у питању романсиране верзије историје а не документарна остварења — "Нетфликсова" Клеопатра се претвара да је управо то. 

image
VV inauguration
banner