Магазин

Откривен фудбалски семафор из доба древне цивилизације Маја

На познатом археолошком налазишту Чичен Ица у Мексику је пронађен древни фудбалски семафор, који је наводно био коришћен за спорт налик савременом фудбалу, кажу археолози за "Ројтерс".
Откривен фудбалски семафор из доба древне цивилизације Маја© Приватна архива

Кружни предмет има пречник од тридесет два центиметра и тежак је око четрдесет килограма. На површини камена се налазе хијероглифи, исписани око рељефа који приказује два играча који стоје поред лопте, према званичном обавештењу "Националног института антропологије и историје Мексика".

"На овом мајанском налазишту се ретко проналазе хијероглифски записи, а камоли цео текст," изјавио је за јавност Франциско Перез, један од главних аргхеолога Чичанчобског комплекса у коме је комад ископан.

Верује се да фудбалски семафор потиче из деветог века, а да је традиционална мезоамеричка игра била слична данашњем фудбалу, као и да је вероватно била део магијских ритуала. Предмет се сада припрема за детаљно фотографисање, анализу иконографије и рестаурацију.

Комплекс Чичен Ица је проглашен светском баштином Унеска и представља једно од главних археолошких налазишта древне мајанске цивилизације. Годишње га посети око два милиона људи. 

image
VV inauguration
banner